Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně skladovat dýně. V dobrých podmínkách vydrží až do jara
Zdroj: Top recepty, Alexa

Dýně si u nás získávají stále větší oblibu. Možná za to může odrůda hokkaido, ale i některé další, každopádně je jisté, že se jedná o skvělou plodinu do našich zahrad. Pěstování je snadné, plevel kolem dýní mnoho šance nemá a když se podaří, tak na sklizeň chodíme s kolečkem.

Správná sklizeň kvalitních plodů je důležitá pro jejich dlouhodobé skladování. Sklízíme dobře vyzrálé dýně s krátkou zasychající stopkou a po sklizni je necháme dojít na suchém a vzdušném místě pod střechou. 

Jak správně skladovat dýně

Dýně jsou krásné na pohled a díky tomu je jejich skladování radost. Máme pro vás několik tipů:

  1. Dokud je teplé počasí, sklizené dýně necháváme dojít pod střechou, nejlépe rozložené v bednách.
  2. Jakmile se počasí začne kazit a ochlazuje se, dýně už přeneseme do domu.
  3. Doporučená skladovací teplota se pohybuje v rozmezí 10–16 °C, nám se nejlépe osvědčila teplota 16–18 °C. 
  4. Pro skladování je ideální chladná, vzdušná a dobře větratelná místnost v bytě, může to být např. ložnice, kuchyň, chodba nebo schodiště. Dobrý nápad je využít regál, polici, okenní parapet.
  5. Dýně by se neměly vzájemně dotýkat, ani ležet na chladné a vlhké zemi. Studený sklep není vhodný. Plody občas kontrolujeme.
  6. Nejdříve spotřebujeme dýně, které nebyly dostatečně vyzrálé, jsou poškozené nebo nemají stopku. 

Než jednotlivé dýně odebereme na zpracování, budou velmi pěknou dekorací, která krásně prozáří a ozdobí náš byt. 

A co dobrého uvařit z dýní? Možností je celá řada. Velkou oblibu má dýňová polévka, následující video vám ukáže postup.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky