Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvá a šťavnatá jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Nejvíce si je vychutnáváme v syrovém stavu, případně nás pobízí k přípravě chutných koláčů a štrúdlů. Poradíme, jak správně tyto plody skladovat.

Ať už se vám urodilo příliš jablek nebo jste zkrátka tyto chutné plody nakoupili u pěstitelů, je třeba je správně uskladnit, aby se nezkazily ještě dříve, než je stihnete zpracovat na chutné dobroty. S těmito tipy sladká jablka vydrží po celou sezónu.

Jak skladovat jablka

Pro sklizená jablka bychom měli vždy vytvořit správné podmínky, díky tomu vydrží jako čerstvě utržená. Poradíme, jak je skladovat:

  • Jablka milují studené a tmavé prostory s vysokou vlhkostí, proto je ke skladování ideální sklep, nevytápěná garáž, chladná veranda či balkon.
  • Pokud máte ke skladování pouze menší množství jablek, postačí je uložit do spodní zásuvky lednice.
  • Ke skladování vybírejte pouze celá a nepomačkaná jablka. Rozkrojená jablka se velmi rychle kazí a mohou tak zničit i ostatní.
  • Pokud chcete jablka dlouhodobě skladovat, je ideální je uložit tak, aby se navzájem nedotýkala. Můžete je jednotlivě zabalit do papíru, papírových utěrek či papírových sáčků. 
  • Chcete-li se vyhnout balení jablek, stačí je uložit do přepravky vystlané slámou či pilinami nebo vysypané čistým pískem.
  • Ať už se jablka dotýkají nebo ne, důležitá je pravidelná kontrola a likvidace kazících se kusů. 

Velkou úrodu snadno zpracujete na jablečná povidla, po zhlédnutí videoreceptu zjistíte, že jsou na přípravu velmi jednoduchá. Použít je lze do buchet, koláčů i k potření perníku. Máte osvědčený trik pro skladování jablek? Podělte se o něj v komentářích.

Komentáře

Další tipy a triky