Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně skladovat křížaly? S našimi tipy domácí sušené ovoce vydrží i rok
Zdroj: iStock, Qwart

Sušení je nejoblíbenější a nejsnadnější způsob, jak na podzim zpracovat úrodu jablek a hrušek. Vznikne nám tak zdravé mlsání. Křížaly však využijeme i do buchet, kaší nebo ovocných čajů. Při správném uskladněním vydrží po celou zimu.

Křížaly označují sušené plátky hrušek a jablek. Mají nasládlou nebo nakyslou chuť - podle vyzrálosti ovoce. Sušení je jednoduché a hravě ho doma zvládnete. Můžete sušit v troubě, na slunci nebo v sušičce na ovoce. Hotové křížaly zaženou hlad i chuť na sladké, využijete je do nejrůznějších sladkých receptů a zároveň poslouží jako jedlý dárek pro vaše blízké.

Jak správně skladovat křížaly

Aby ovoce ani naše práce nepřišla vniveč, je důležité hotové křížaly dobře uskladnit proti zvětrání, hmyzu a plísním. Skladujeme pouze řádně usušené křížaly - v opačném případě by brzy zplesnivěly. Po usušení je nutné nechat křížaly zcela vychladnout a až poté uskladnit. A jaké nádoby na uskladnění zvolit? 

  • Ideální jsou uzavíratelné nádoby a sklenice. Při velkém množství usušených křížal můžeme použít také zavařovací sklenice od okurek. 
  • Další možností jsou látkové pytlíky, které uzavřeme stahovacími šňůrkami. Nejsou tak ale chráněny proti škůdcům či vlhkosti.
  • Doporučujeme skladovat na suchém, tmavém a chladném místě s teplotou do 15 °C. Průběžně křížaly kontrolujeme. 

A jak sušíte křížaly vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů, těšíme se.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky