Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzeniny, které jsou vyráběné z kvalitních surovin, musí být také správně skladovány, a díky tomu v potravinách uchováme jejich chuť a čerstvost. Špatným skladováním naopak docílíme snížení výživové hodnoty a brzkého zkažení.

Optimální teplota, kterou bychom měli mít v lednici, je kolem 3–4 ºC. Suché a polosuché uzeniny zvládnou i teplotu do 25 ºC, ale za podmínky, že nebudou ve vlhku v lednici. Vakuované potraviny bychom měli skladovat vždy podle pokynů výrobce.

Měkké uzeniny

Mezi tento sortiment řadíme šunky, klobásy, slaninu, párky, špekáčky, uzené maso nebo také zabijačkové speciality.

  • Tyto výrobky ihned po donesení z obchodu uskladníme v lednici, kde je teplota kolem 3–4 ºC, a to nejlépe na prostřední polici. 
  • Krájené výrobky spotřebujeme maximálně do 48 hodin. U balených výrobků se řídíme datem spotřeby daným výrobcem. 

Suché trvanlivé uzeniny

V tomto sortimentu se nejčastěji setkáme s trvanlivými salámy typu Vysočina, Herkules nebo Poličan.

  • Tyto uzeniny patří mezi nejodolnější, po tepelném zpracování se dále dlouze vysouší, proto je možné je skladovat i při pokojové teplotě do 25 ºC.
  • Suché salámy bychom měli uchovávat nejlépe v suché, chladné spíži. Není doporučeno je skladovat v lednici, jelikož vlhko jim nesvědčí a podporuje vznik plísně. Salámy nebalte do igelitového sáčku, snadno se zapaří a zplesniví.

Připravte si podle videonávodu báječnou kuřecí roládu, ve které zároveň můžete spotřebovat uzeniny, kterým se chýlí datum spotřeby. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky