Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou
Zdroj: Pixabay

Výtečné řízky, pěkně křehké a chutné, připravíme díky správnému postupu při smažení. Jinak řečeno - správné smažení je může pozvednout, ale špatný postup se též postará o odpovídající výsledek.

Slavnostní příležitosti a rodinné oslavy se v mnoha rodinách neobejdou bez tradičního řízku, obaleného v klasickém trojobalu, pěkně dozlatova usmaženého a podávaného s výborným bramborovým salátem nebo s bramborovou kaší. Smažená jídla bychom sice neměli jíst často, ale když se občas objeví na našem stole, dáme si na nich záležet.

Jak smažit řízky 

V trojobalu smažíme často kuřecí nebo vepřové řízky, ale výběr je daleko širší. Smažit jako řízky můžeme např. houby, cukety nebo květák. A mnoho příznivců si získal smažený sýr.

  • Zřejmě nejoblíbenějším tukem ke smažení je olej, řepkový nebo slunečnicový. Dříve se často používal ztužený tuk nebo sádlo. 
  • Pro smažení na pánvi vybereme pánev, která velikostně odpovídá počtu řízků, které na ní budeme smažit. Na nevyužitém prostoru by docházelo k přepalování tuku. 
  • Při klasickém smažení používáme obvykle vyšší vrstvu rozehřátého oleje.
  • Vhodnější je menší pánev s vyšší vrstvou oleje než velká pánev s nízkou vrstvou oleje. 
  • Pánev s olejem musíme nejprve důkladně rozehřát, pak na ni teprve vkládáme řízky ke smažení. Jinak by řízky příliš nasákly olejem a ve výsledku by nebyly pěkně dokřupava usmažené, možná by z nich dokonce odpadávaly části trojobalu.
  • Zda je tuk na pánvi dobře rozehřátý, poznáme, když na pánev zkusíme dát řízek jedním okrajem.
  • Řízky na rozehřátý olej pokládáme opatrně a pomalu, aby nás cákající tuk nepopálil.
  • Dáváme pozor, aby se do rozehřátého tuku nedostala voda, protože by tuk začal prskat.
  • Smažení masových řízků začneme při vyšší teplotě, aby řízky pěkně zezlátly. Potom teplotu snížíme a řízky již dosmažíme pozvolna, aby byly dobře propečené.
  • Na pánev nepokládáme při smažení pokličku, protože by se na ní srážela voda a kapala by zpátky do tuku, který by vystřikoval. Řízky by se spíš dusily než smažily.
  • Po smažení na chvíli řízky položíme na sítko nebo na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného tuku. 

Další možnosti smažení

Smažit můžeme i jinak, než jenom na pánvi.

  • Při použití teflonové pánve můžeme smažit jen s minimálním množstvím tuku, případně lze pánev jen olejem potřít. V tom případě ale řízky brzy obrátíme, aby se rychle osmažily z obou stran.
  • Další možností je smažení ve fritéze, vždy ale zvážíme, zda je její použití ekonomické - podle množství právě smažených řízků.
  • Smažit můžeme i v troubě, tento způsob má smysl při smažení většího počtu řízků.
K řízkům výborně chutná dobře ochucený bramborový salát. Náš další článek poradí, jak ho připravit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky