Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody jsou choulostivé ovoce, se kterým se musí zacházet velmi opatrně. Při nešetrném mytí se plody snadno poškodí. Jahody rostou těsně nad zemí, proto mohou být znečištěné od zeminy, a to zvláště po deštích, když pod nimi nemáme černou textilii nebo slaměný mulč.

Natrhané jahody doneseme po sklizni co nejdříve domů. Musíme je dát do stínu, aby na ně nesvítilo sluníčko - rychleji by se pak kazily. Doma je co nejdříve zpracujeme. Buď je připravíme k jídlu, použijeme do moučníků nebo zmrazíme. Můžeme z nich také uvařit marmeládu a pokud víme, že se k vaření dostaneme až večer, zatím jahody alespoň promícháme s cukrem.

Jak správně umýt jahody

Jahody sbíráme opatrně a zacházíme s nimi šetrně. Stejně tak musí probíhat i oplachování. Umýváme je až těsně před použitím, protože jakmile přijdou do styku s vodou, snižuje se i jejich následná trvanlivost.

  • Jahody oplachujeme studenou vodou, zásadně nepoužíváme vodu vlažnou a už vůbec ne teplou.
  • Oplachování pod tekoucí vodou musí probíhat co nejrychleji, jahody zásadně nenecháváme ve vodě máčet. Proud vody by neměl být příliš prudký, aby povrch jahod nepoškodil.
  • Dobrým pomocníkem je cedník nebo miska s otvory na odtok vody. Můžeme také každou jahodu opláchnout zvlášť - pokud jich máme jen malé množství, je to vhodný způsob.
  • Nevhodný způsob je napustit do nádoby vodu a v té jahody nechat "koupat".
  • A co stopky z jahod? Máme dvě možnosti, buď jahody nejprve odstopkujeme a pak umyjeme, nebo naopak. Každá varianta má nějakou nevýhodu.
  • Když jahody nejprve odstopkujeme a pak teprve opláchneme, máme jistotu, že na nich nezůstane hlína nebo jiné nečistoty. Ale při odstopkování může vzniknout uvnitř jahod malý otvor po stopce, do kterého se při zdlouhavém oplachování dostane voda, proto mytí musí probíhat rychle. Nejlepší je, když se nám podaří stopku odštipnout tak, aby uvnitř jahod prázdné místo vůbec nevzniklo - s trochou cviku se to brzy naučíme.
  • Pokud jahody nejprve umyjeme a teprve pak odstraníme stopky, snadno se stane, že po mytí kolem stopek ještě zůstane trochu zeminy, a to zvláště při deštivém počasí.
  • Opláchnuté jahody necháme okapat, opět nejlépe v děrované misce, aby voda mohla odtékat. Plody také můžeme osušit na papírové nebo látkové utěrce.
  • Opláchnuté jahody co nejdříve dále zpracujeme, hodí se buď k přímé spotřebě nebo do moučníků. Také je mrazíme na zimu nebo z nich vaříme výborný džem.
Čerstvé jahody jsou velmi zdravé a chutné, výborně chutnají se šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Můžeme z nich připravit také báječný koktejl podle následujícího receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky