Jak správně uvařit kyselo? Sytou polévku připravíte ze sušených hub a kvásku
Recept na krkonošské kyselo má dlouholetou tradici. Dříve bylo podáváno jako hlavní jídlo - nejčastěji s chlebem nebo s bramborami na loupačku. V dnešní době nejčastěji vaříme kyselo jako teplou a sytou podzimní polévku.
To, co kyselo dělá pravým kyselem, je chlebový kvásek, který dodá celé polévce výbornou chuť, kyselost, spoustu vitamínů a živin. Abychom nemuseli vždy připravovat nový kvásek, můžeme jej dokrmovat na lince a využívat na přípravu pečiva, případně ho zamrazit a po pozvolném rozmrazení využívat jako čerstvý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit pravé kyselo
Kyselo připravujeme ze sušených hub, které mají výraznou aromatickou vůni. Houby si nejlépe den předem namočíme do studené vody. Nálev nevyléváme a využijeme ho další den do polévky. Stejně tak doporučujeme namočit do studené vody přes noc i kvásek, který se následně snadněji rozvaří a nebude dělat hrudky.
- Na přípravu kysela (asi 2,5 litru) budete potřebovat: 200–300 g žitného chlebového kvásku, větší hrst sušených hub, 3–4 brambory, 4 vejce, máslo, 1 cibuli, podle chuti sůl, pepř a kmín.
- Nálev i s namočenými houbami a kmínem zavařte po dobu asi 10 minut. Postupně zašlehejte namočený kvásek a povařte dalších 20–30 minut. Přidejte koření podle chuti. Hustotu polévky snadno upravíte přidáním vody.
- Brambory uvařte do měkka, nejchutnější jsou uvařené ve slupce.
- Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli dozlatova, vmíchejte rozkvedlaná vejce a osmahněte. Pro chuť můžete přidat nasekanou pažitku.
- Každý strávník u stolu si do talíře nabere pokrájené oloupané brambory, zalije polévkou a dochutí smaženými vejci podle vlastní chuti.
A jak využít zbylé sušené houby? Vyzkoušejte si uvařit tradiční lahodnou bramboračku s kořenovou zeleninou, česnekem a majoránkou. Celý postup můžete zhlédnout v našem podrobném videonávodu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Sušené houby: Nejlepší možnosti, jak je využít v kuchyni. Připravíte z nich skvělou nádivku, vydatnou pomazánku i koření
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Komentáře