Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polenta, tedy slaná kukuřičná kaše typická pro Itálii, je rozšířená v mnoha kuchyních. Jako příloha se podává k masovým i zeleninovým směsím, ale také s chuťově výraznými sýry nebo jen omaštěná olivovým olejem či máslem.

Polentu můžete najít i pod názvem kukuřičná krupice. K dobrému a chutnému výsledku je potřeba dopřát polentě čas. Správně uvařená polenta je bez hrudek a je v podobě kaše, ve které ovšem nestojí lžíce - taková polenta je nesprávně uvařená a absorbuje vlhkost ještě na talíři, namísto v době její přípravy.

Jak správně uvařit polentu

Příprava polenty není složitá. Stačí dát pozor na to, jaký typ jste koupili, a podle toho dále postupovat. Uvařte si ji s námi:

  1. Nejprve je potřeba polentu spařit horkou vodou. Tím ji zbavíte hořkosti.
  2. Poté ji postupně za neustálého míchání vsypte nejlépe do vroucí osolené vody, mléka nebo vývaru, kdy na 250 g polenty použijte 1 litr vody.
  3. Během doby vaření obsah v hrnci občas promíchejte. Vaření trvá kolem 45 minut, byť již po několik málo minutách polenta vypadá jako hotová – tehdy snižte teplotu a vařte ji dál.
  4. Po uplynutí potřebné doby a odpaření vody, jakmile se polenta začne oddělovat od stěn hrnce, je hotovo. V případě potřeby ji dosolte.
  5. Pokud toužíte po polentě krémové, vmíchejte 3 lžíce másla nebo olivového oleje.
  6. TIP: Instantní polentu, oproti té klasické, uvaříte během několika minut. Dobré je však její vaření prodloužit na 10 minut a přidat více vody (1 litr vody na 100 g polenty), oproti tomu, než jak je uváděno na obalech. Polenta absorbuje opravdu velké množství vody. Průběžně ji míchejte, aby se nepřichytila a aby nevznikaly hrudky.

Polentu podávejte ihned po jejím uvaření. Chladnutím tuhne a není již tak chutná. Pokud vám zbyde, rozhodně ji nevyhazujte. Rozetřete ji na vymazaný plech ve 2 cm vysoké vrstvě. Po ztuhnutí ji nakrájejte na libovolné kousky. Tyto se dají opékat, zapékat i grilovat, např. se sýrem, špenátem se smetanou nebo s vašimi oblíbenými surovinami na pizzu.

Připravte si s námi krémovou polentovou kaši podle videonávodu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky