Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
Zdroj: Pixabay

Vařená rýže je jedna z nejoblíbenějších příloh. Je to potravina vhodná pro racionální stravování, protože neobsahuje lepek ani cholesterol, zato má hodně vlákniny a škrobu, které působí příznivě v zažívání. Konzistencí a neutrální chutí je vhodná i pro kojence.

Podrobněji se tepelnou úpravou rýže zabýval jeden z našich minulých článků. Vaření přílohové rýže má několik důležitých zásad:

  1. Rýži je nutné před vařením propláchnout studenou vodou. Proplachujeme tak dlouho, až začne odtékat čirá voda. Tím se vyplaví škrob, který by jinak zakalil vodu a slepil rýži. Proplachovat můžeme na cedníku nebo rýži zalít vodou, scedit a několikrát postup opakovat podle potřeby.
  2. Rýži zalijeme vodou, které musí být 2-2,5 x více než rýže. Osolíme, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 18-20 minut, dokud není rýže měkká. Ke konci rýži včas ochutnáme, abychom ji nerozvařili.
  3. Uvařenou rýži scedíme, načechráme vidličkou a ihned podáváme, nebo necháme vychladnout a použijeme později.

Vařenou rýži můžeme kromě využití jako přílohy použít i jako vložku do polévky nebo základ rýžového salátu.

Komentáře

Tonja: Děkuji za upozornění, text jsem upravila. Měla jsem na mysli racionální stravování.

Rýži bych nenazýval dietní potravinou. Např. diabetici (a je jich mezi námi 10%) mají také doporučenou dietu a rýže (především tzv. bílá rýže) mezi potraviny vhodné pro diabetiky rozhodně nepatří.

Přidat komentář

Další tipy a triky