Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně vařit bulgur? Obilninu s jednoduchou přípravou a skvělou chutí si určitě zamilujete
Zdroj: Top recepty

Bulgur, výživná obilnina, se vyrábí z pšenice. Vzniká napařením celých zrn, jejich vysušením a následným rozdrcením na malé kousky. Jeho kuchyňská tepelná úprava nadchne všechny zaneprázdněné, zvládneme ho servírovat během chvilky. Bulgur použijeme buď jako rychlou přílohu, nebo součást zapékaných jídel, karbanátků či salátů.  

Bulgur je levný, jednoduše se vaří a přitom snadno přejímá chuť zvoleného koření. Můžeme si být jisti, že když ho zařadíme do jídelníčku, získáme v něm bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy a minerály (železo, hořčík, fosfor). Bulgur podporuje trávení a má pozitivní vliv na nervy. A co je důležité - na dobře připraveném bulguru si výtečně pochutnáme. Náš jiný článek poradí, jak ho připravit dokonce bez vaření:

Jak chutně uvařit bulgur

Na jeden díl bulguru použijeme tři díly vody (nebo vývaru), přidáme koření a sůl - vždy podle receptu, a uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme do změknutí a vsáknutí vody. Obvykle to trvá 15 až 20 minut. Stačí i kratší doba varu (10 minut), v tom případě po odstavení ještě bulgur necháme dojít pod pokličkou. Pokud jsme dali vody více, tak na závěr přebytečnou slijeme. Vyzkoušejte bulgur ochutit např. kořením kari (nebo jeho součástí - kurkumou), bude výborně chutnat a získá pěknou barvu.

Co dobrého uvařit s bulgurem

Když se s bulgurem lépe seznámíme, zjistíme, že jeho využití je opravdu široké. Nejjednodušší je bulgur uvařit zvlášť a poté ho smíchat s tepelně upravenou zeleninou či houbami, případně dát zeleninu na talíř vedle bulguru. Kdo chce, může k němu podávat maso. Bulgur se také hodí do rizot. Můžeme do něj přimíchat sýr, nebo ho strouhaným sýrem při podávání posypat. Je vhodný i jako zavářka do polévek.

Výborná jídla s bulgurem

Bulgur se hodí k zapékání, obvykle smíchaný se zeleninou (např. rajčata, papriky, kořenová zelenina, květák, brokolice, kapustičky, dýně Hokkaido, cibule), houbami a s masem. Vše před zapékáním krátce tepelně upravíme. Povrch posypeme strouhaným sýrem, můžeme doplnit vejce. Bulgur je skvělý do karbanátků, např. s  červenou čočkou, nebo vhodný k plnění paprik.

Karbanátky s kapustou a bulgurem

Na závěr pro vás máme zajímavý recept na využití bulguru. Můžeme z něho společně s kapustou připravit skvělé karbanátky. Jak na to, poradí následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky