Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červená řepa je ceněná zelenina, která se může jíst syrová, ale častěji ji před konzumací vaříme. Vaření není složité, při doporučeném postupu si zelenina zachová co nejvíce vitamínů a důležitých látek.

Celou řepu můžeme vařit ve vodě, v páře nebo péct v troubě. Úvodní video ukazuje nejpoužívanější a oblíbenou tepelnou úpravu - vaření ve vodě. 

Jak vařit červenou řepu

Použijeme buď sklizenou červenou řepu z vlastní zahrady nebo si ji koupíme.

  • Řepám jen odlomíme listy, kořínky ani vršky neodkrajujeme. Ani řepu neloupeme před vařením.
  • Pokud to není nezbytně nutné, z řepy nic nevykrajujeme - nakrojenými místy by v průběhu vaření z řepy zbytečně vytékala šťáva
  • Řepu před vařením dobře umyjeme, abychom odstranili zbytky zeminy.
  • Očištěnou řepu vložíme do studené vody, kterou můžeme mírně osolit.
  • Vaříme do změknutí. Jestli jsou řepy uvařené, zjistíme vpíchnutím špejle.
  • Uvařenou řepu zchladíme ve studené vodě. Ještě vlažnou oloupeme, jde to velmi dobře.

Uvařenou řepu dále využijeme ke zdobení pokrmů, do pomazánek, salátů a dalších jídel. Můžeme ji také nakrájet a ve sklenicích zavařit.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky