Jak správně zamrazit avokádo? Mějte ho vždy po ruce na skvělé smoothie i do studených omáček
Avokádo se těší čím dál větší oblibě. Jenže doba, kdy je vhodné ke spotřebě je natolik krátká, že se vám může stát, že jej spotřebovat nestíháte. Proto vám poradíme, jak avokádo správně uchovat v mrazáku pro pozdější využití.
Ideální zralost avokáda trvá jen chvilku a poté se začne měnit v nekonzumovatelnou kaši, hnědne a nakonec začne uhnívat. Přinášíme vám rady k jeho vhodnému uskladnění v mrazáku, abyste ho mohli použít, kdykoliv bude třeba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně zamrazit avokádo
Vždy zamrazujte avokádo zralé. Díky tomu budete mít půl úspěchu v kapse. Máme pro vás 3 typy zamrazení avokáda:
- Avokádo je možné zamrazit celé. Očistěte jej, ale slupku mu ponechte. Poté jej zabalte do igelitového sáčku, vytlačte všechen přebytečný vzduch a takto zabalené vložte do mrazáku.
- Také můžete avokádo před mrazením rozpůlit a vypeckovat. Zde je ale nutno pokapat dužinu šťávou z citronu či limetky, která zabraňuje hnědnutí. Slupku stejně jako v předchozím případě neodstraňujte. Opět zabalte, vytlačte všechen vzduch a zamrazte.
- Námi nejoblíbenější forma mrazení je po vytvoření pyré z avokáda mixováním či jen rozmačkáním vidličkou. Na jedno avokádo přilijte jednu lžíci citronové nebo limetkové šťávy a takto vytvořené pyré mrazte v tvořítkách na led, případně v menších nádobkách. Záleží na vás, kolik avokáda vždy najednou potřebujete.
- Tip: Pokud vám v kuchyni přebývají přezrálé banány, oloupané a rozpůlené je zmrazte také. Do mixéru pak vložte jedno zmražené avokádo a dva zmražené banány. Rozmixujte je spolu s trochou mléka či jogurtu. V případě nutnosti oslaďte a máte dokonalou a zdravou zmrzlinu. Před podáváním ji můžete posypat strouhanou čokoládou.
Nutné je ještě upozornit, že po vyjmutí z mrazáku bude mít avokádo sice kašovitou konzistenci, ale přesto je vhodné do mnoha jídel. Na dip k masu, na studené omáčky do salátů, do smoothie nebo třeba do hráškové pomazánky s avokádem, jejíž přípravou vás provedeme ve video-receptu níže. Vyzkoušejte, stojí za to.
Komentáře