Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I ten nejlepší kuchař se občas utne a ačkoliv je sůl nad zlato, přesolená polévka žádnou pochoutkou není. Příliš mnoho soli nám stáhne hrdlo, štípe na jazyku a jídlo není dobré. Nemějte však obavy, vše se dá zachránit.

Polévka bývá součástí každého hlavního chodu. Naladí naše chuťové buňky na jídlo následující - tedy pokud není přesolená a tím téměř nepoživatelná. Ale věřte, že skoro každé přesolené jídlo lze zachránit a nemusí hned letět do koše. Obzvlášť polévky, u kterých můžeme několika ingrediencemi slanost úspěšně srazit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina.

Jak snadno stáhnout slanost polévky

Máme několik možností, jak polévku spravit a slanost stáhnout. Přinášíme vám naše tipy: 

  1. Nejjednodušším řešením je přesolenou polévku zředit studenou vodou. Pokud máte plný hrnec, část odeberte a dolijte novou vodu. Poté ještě chvíli provařte. 
  2. Do smetanových polévek přidejte smetanu na vaření či zakysanou smetanu. Nakyslé mléčné výrobky slanou chuť velmi dobře zjemní. 
  3. Ponořte do polévky na lžičce kostku cukru - jakmile se cukr začne rozpouštět, vyjměte ho. Tento postup opakujte podle potřeby. 
  4. Přesolený masový vývar zachráníte povařením tří bílků, které do něj rozšlehané vlijete. Nechte je srazit a pak přeceďte. 
  5. Přidejte 1–2 oloupané a nakrájené brambory a povařte je do změknutí. Poté je vyjměte a bez obav využijte do dalších pokrmů. Také můžete slanost zjemnit přidáním a povařením těstovin nebo rýže

Na závěr pro vás máme inspiraci na bleskovou zeleninovou polévku s vaječnou jíškou, kterou snadno uvaříte podle našeho videonávodu. A v případě, kdy byste to přehnali se solí, vám jistě pomůžou naše tipy výše. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky