Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibuli pěstujeme ze semen nebo ze sazečky na osluněných a nezamokřených záhonech. V druhé polovině července dozrává cibule ze sazečky a je vhodná ke sklizni, cibule ze semen se sklízí asi o měsíc později.

Cibuli začínáme sklízet, jakmile její nať začne zasychat a pokládá se na stranu. Nejlepší je, když v tomto období neprší, protože díky suššímu počasí bude mít cibule delší skladovatelnost a nebude náchylná k houbovým chorobám. Před sklizní cibuli zásadně nezaléváme.

Jak sušit cibuli před uskladněním

Pokud není zemina příliš ztvrdlá, cibuli při sklizni jednoduše vytáhneme ze země - zatáhneme za nať, obvykle to jde snadno. Když to jde hůře, raději si vezmeme na pomoc rýč nebo kovovou lopatku, cibule pak jednoduše podebereme a snažíme se je nepoškodit.

  • Někdy se doporučuje nechat cibule ležet po vytažení nějakou dobu na záhonech, aby částečně proschly, ale pod střechou budou lépe chráněné před vlhkem a deštivým počasím.
  • Vytažené cibule po sklizni nezbavujeme natí, ale celé je rozložíme na suché a vzdušné místo, můžeme je dát např. pod převislou střechu. Pokud na ně bude část dne svítit slunce, budou dobře prosychat - nespěcháme, chce to čas.
  • Cibuli můžeme také svázat do svazků a zavěsit na suchém a vzdušném místě -postup je pracnější, proto tento způsob používáme především tehdy, když cibule nepěstujeme mnoho.  
  • Po 3–4 týdnech by už měla být cibule dobře prosušená, pak stačí jemně oddělit zaschlé části včetně natí a uschlých horních slupek - po jemném přejetí rukou se snadno odrolí. Usušená cibule má zlatavou barvu (pokud se jedná o žlutou cibuli) a je připravená na dlouhodobé uskladnění.
  • Usušenou cibuli dáme do bedniček (ideální jsou klasické dřevěné). Pokud máme dostatek prostoru, tak cibuli rozložíme jen v jedné vrstvě.
  • Dobře prosušená cibule vydrží zdravá po několik následujících měsíců, v dobrých podmínkách až do jara následujícího roku. Místnost pro uskladnění by měla být suchá, vzdušná a chladnější.                                                                                                                                                                                                                            Cibule je v naší kuchyni takřka nepostradatelná. Těžko si bez ní představíme celou řadu oblíbených a tradičních jídel, včetně gulášů, salátů a některých pomazánek. Následující video vás naučí připravit cibulové kroužky -jednoduchou chuťovku z nakrájené cibule.                                                                                                                                                                                                                                 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář