Jak sušit jablka bez sušičky? Máme pro vás další vhodné způsoby jejich sušení
Sušení je nejstarší metoda konzervace, při níž snížíme obsah vody na minimum. Sušené potraviny při dobrém uskladnění vydrží dlouho a uchovají si své výživové vlastnosti v optimálním množství. Ovoce nemusíme přislazovat, naopak vysušením se v něm cukr koncentruje.
Nevhodným způsobem sušení bychom se připravili o aromatické a výživné látky. Ne každý má ale možnost sušit v sušárně nebo v elektrické sušičce potravin. Proto pro vás máme návod na jiné metody sušení jablek. Inspiraci najdeme i u našich babiček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit jablka bez sušičky
Máte dvě možnosti, jak docílit dobře usušených jablek i bez použití sušičky:
- Sušení na slunci a pod přístřeškem můžete vyzkoušet při teplém a suchém počasí. Největšího účinku dosáhnete, pokud bude mít vzduch k tenkým plátkům jablek přístup i ze spodní strany. Proto se vyplatí mít rámečky potažené hustým pletivem z umělé hmoty. Na noc rámy s ovocem uklízejte, aby nenavlhlo. Slunce a proudění vzduchu pracuje zdarma.
- Sušení v troubě je vhodné pro elektrické trouby nebo sporáky na pevná paliva. Teplotu v elektrické troubě měňte termostatem, sušte pomocí ventilátoru a s pootevřenými dvířky trouby. Nejprve zapněte spodní vytápění, na dosušení pak i horní. Sušte na sítu nebo plechu. Plechy vyložte papírem na pečení, aby se jablka nepřilepila.
Kromě křížal můžete vyzkoušet přípravu výtečných jablečných chipsů.
Komentáře