Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sušit jablka bez sušičky? Máme pro vás další vhodné způsoby jejich sušení
Zdroj: Toprecepty

Sušení je nejstarší metoda konzervace, při níž snížíme obsah vody na minimum. Sušené potraviny při dobrém uskladnění vydrží dlouho a uchovají si své výživové vlastnosti v optimálním množství. Ovoce nemusíme přislazovat, naopak vysušením se v něm cukr koncentruje.

Nevhodným způsobem sušení bychom se připravili o aromatické a výživné látky. Ne každý má ale možnost sušit v sušárně nebo v elektrické sušičce potravin. Proto pro vás máme návod na jiné metody sušení jablek. Inspiraci najdeme i u našich babiček.

Jak sušit jablka bez sušičky

Máte dvě možnosti, jak docílit dobře usušených jablek i bez použití sušičky:

  1. Sušení na slunci a pod přístřeškem můžete vyzkoušet při teplém a suchém počasí. Největšího účinku dosáhnete, pokud bude mít vzduch k tenkým plátkům jablek přístup i ze spodní strany. Proto se vyplatí mít rámečky potažené hustým pletivem z umělé hmoty. Na noc rámy s ovocem uklízejte, aby nenavlhlo. Slunce a proudění vzduchu pracuje zdarma.
  2. Sušení v troubě je vhodné pro elektrické trouby nebo sporáky na pevná paliva. Teplotu v elektrické troubě měňte termostatem, sušte pomocí ventilátoru a s pootevřenými dvířky trouby. Nejprve zapněte spodní vytápění, na dosušení pak i horní. Sušte na sítu nebo plechu. Plechy vyložte papírem na pečení, aby se jablka nepřilepila.

Kromě křížal můžete vyzkoušet přípravu výtečných jablečných chipsů.

Komentáře

Další tipy a triky