Jak správně sušit kopřivy na čaj. Připravte si oblíbenou bylinku na celý rok
Díky všestranným zdraví prospěšným účinkům je kopřiva dvoudomá ceněná rostlina, kterou stojí za to průběžně užívat např. formou čaje. Díky jejímu širokému rozšíření si ji můžeme nasbírat a usušit sami.
Jak sušit kopřivy
Pro přípravu kopřivového čaje sbíráme listy a výhonky, které pozvolna sušíme ve stínu a na dobře větraném místě. K tomuto účelu nám v domácích podmínkách dobře poslouží sušička, případně trouba. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Při zapaření listy zčernají a nebudou vhodné k použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché sušení kopřiv
Rostliny také můžeme rozložit na sušák na prádlo. V tenké vrstvě dosáhneme dobrého provzdušnění rostlin. Aby nám rostliny nepropadávaly, položíme přes sušák před jejich rozložením tenkou bavlněnou látku nebo starou záclonu.
Správně usušené kopřivy
Usušené listy by měly šustit a při stisknutí se lámat. Usušenou bylinu skladujeme v uzavřených skleněných nádobách v suchu a temnu. Využijeme k tomu komoru nebo uzavřenou skříň. Usušenou kopřivu na čaj spotřebujeme do jednoho roku.
Z kopřiv si můžete připravit také sirup. Následující video poradí, jak na to:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Jak připravit kopřivový čaj. Dobře chutná z čerstvých i sušených kopřiv
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Komentáře