Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně sušit kopřivy na čaj. Připravte si oblíbenou bylinku na celý rok
Zdroj: pixabay, Mareefe

Díky všestranným zdraví prospěšným účinkům je kopřiva dvoudomá ceněná rostlina, kterou stojí za to průběžně užívat např. formou čaje. Díky jejímu širokému rozšíření si ji můžeme nasbírat a usušit sami.

Jak sušit kopřivy

Pro přípravu kopřivového čaje sbíráme listy a výhonky, které pozvolna sušíme ve stínu a na dobře větraném místě. K tomuto účelu nám v domácích podmínkách dobře poslouží sušička, případně trouba. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Při zapaření listy zčernají a nebudou vhodné k použití.

Jednoduché sušení kopřiv

Rostliny také můžeme rozložit na sušák na prádlo. V tenké vrstvě dosáhneme dobrého provzdušnění rostlin. Aby nám rostliny nepropadávaly, položíme přes sušák před jejich rozložením tenkou bavlněnou látku nebo starou záclonu

Správně usušené kopřivy

Usušené listy by měly šustit a při stisknutí se lámat. Usušenou bylinu skladujeme v uzavřených skleněných nádobách v suchu a temnu. Využijeme k tomu komoru nebo uzavřenou skříň. Usušenou kopřivu na čaj spotřebujeme do jednoho roku.

Z kopřiv si můžete připravit také sirup. Následující video poradí, jak na to:

 

Další tipy a triky