Jak sušit kopřivy. Ceněnou bylinu sbíráme v rukavicích a sušíme ve stínu
Kopřivu leckdy považujeme hlavně za nepříjemný plevel, kterému se oklikou vyhneme. Nepříjemné žahání, které způsobuje svědění, v nás budí patřičný respekt. Přesto kopřivy oceňujeme pro jejich zdravotní přínosy.
Kopřivy sbíráme v rukavicích, abychom se vyhnuli nepříjemnému popálení. Ke sběru si vybíráme mladé svěží rostliny, především jejich listy a vršky. Rovnáme je do látkové nebo papírové tašky či do košíku. Nasbíraných kopřiv rychle přibývá.
Tip: Kopřiva dvanáct hodin poté, co byla utržena, přestává být žahavá a je na dotek sametově hebká ( podle Encyklopedie léčivých rostlin od George. D. Pamplony-Rogera).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit kopřivy
Kopřivy zaujímají důležité místo v lidovém léčitelství. Získat je můžeme zcela zadarmo, jen s trochou práce při sběru a sušení. Jak se kopřivy nejlépe suší?
- Nejjednodušší sušení je v elektrické sušičce. Sušíme nejlépe v jedné vrstvě, během sušení můžeme listy protřepat, případně otočit. Silné stopky obvykle nesušíme. Vhodná teplota k sušení je 35–40 °C.
- Pokud sušičku nemáme nebo jsme nasbírali kopřiv větší množství, tak je sušíme rozložené ve stínu na dobře větratelném místě. Občas je protřepeme, načechráme a otočíme. Kopřivy jsou náchylné k zapaření, které se projevuje zčernáním listů. Pokud máme půdu, na kterou se nedostanou myši, můžeme kopřivy sušit i tam.
Usušené kopřivy uskladníme v dobře uzavíratelné nádobě, na suchém a temném místě.
Podle následujícího videa si můžete připravit výborný kopřivový sirup:
Komentáře