Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivu leckdy považujeme hlavně za nepříjemný plevel, kterému se oklikou vyhneme. Nepříjemné žahání, které způsobuje svědění, v nás budí patřičný respekt. Přesto kopřivy oceňujeme pro jejich zdravotní přínosy.

Kopřivy sbíráme v rukavicích, abychom se vyhnuli nepříjemnému popálení. Ke sběru si vybíráme mladé svěží rostliny, především jejich listy a vršky. Rovnáme je do látkové nebo papírové tašky či do košíku. Nasbíraných kopřiv rychle přibývá.

Tip: Kopřiva dvanáct hodin poté, co byla utržena, přestává být žahavá a je na dotek sametově hebká ( podle Encyklopedie léčivých rostlin od George. D. Pamplony-Rogera).

Jak sušit kopřivy

Kopřivy zaujímají důležité místo v lidovém léčitelství. Získat je můžeme zcela zadarmo, jen s trochou práce při sběru a sušení. Jak se kopřivy nejlépe suší?

  1. Nejjednodušší sušení je v elektrické sušičce. Sušíme nejlépe v jedné vrstvě, během sušení můžeme listy protřepat, případně otočit. Silné stopky obvykle nesušíme. Vhodná teplota k sušení je 35–40 °C.
  2. Pokud sušičku nemáme nebo jsme nasbírali kopřiv větší množství, tak je sušíme rozložené ve stínu na dobře větratelném místě. Občas je protřepeme, načechráme a otočíme. Kopřivy jsou náchylné k zapaření, které se projevuje zčernáním listů. Pokud máme půdu, na kterou se nedostanou myši, můžeme kopřivy sušit i tam.

Usušené kopřivy uskladníme v dobře uzavíratelné nádobě, na suchém a temném místě.

Podle následujícího videa si můžete připravit výborný kopřivový sirup:

Dr. George Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin uvádí, že
kopřiva má močopucné, očistné, alkalizující a antianemické vlastnosti. Stahuje cévy a zastavuje krvácení, zlepšuje trávení, snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje produkci mléka u kojících žen. 

 

 

Další tipy a triky