Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenovou zeleninu můžete usušit i v troubě. Poradíme, jak na to
Zdroj: Toprecepty.cz

Úrodu kořenové zeleniny můžeme zavařit, zmrazit nebo usušit. Právě sušená zelenina je nejvíce trvanlivá a skladná. Smícháním můžeme hravě připravit domácí zdravou „Vegetu“ bez soli a jiných přídavných látek.

Sušení kořenové zeleniny má svá pravidla. Můžeme sušit samostatné druhy nebo rovnou polévkovou směs složenou z mrkve, petržele nebo pastináku a celeru. Kromě nich můžeme sušit i červenou řepu. Kdo nemá sušičku, může zeleninu sušit v troubě. Přinášíme jednoduchý návod.

Jak sušit zeleninu v troubě

Zeleninu musíme připravit. Očištěnou nakrájíme na malé hranolky (julienne), plátky silné 3–4 mm, nebo ji hrubě nastrouháme.

  • Předvaříme ji ponořením do vroucí vody: hranolky nebo plátky 3 minuty, strouhanou nepředvařujeme. Vodu nesolíme, zelenina by se déle sušila, protože sůl přijímá okolní vlhkost.
  • Zeleninu ihned ochladíme v ledové vodě a necháme důkladně okapat.
  • Rozložíme na plechy: plátky by se neměly dotýkat, hranolky a strouhanou zeleninu dáme v tenoučké vrstvě.
  • Sušíme v troubě bez ventilátoru při teplotě 65–70 °C, s ventilátorem při 50 °C. Z důvodu lepší cirkulace vzduchu doporučujeme pootevřít dvířka trouby.
  • Zeleninu občas promícháme, aby se sušila rovnoměrně. Pokud máme puštěný ventilátor, občas prohodíme umístění plechů.
  • Správně usušená zelenina nemá uprostřed žádné měkké místo, strouhaná jemně šustí. Usušené plátky můžeme rozdrtit na menší kousky v chopperu. Suchou zeleninu lze promíchat se solí i jiným kořením podle chuti.
  • Zeleninu uložíme v suchu a temnu.
Jak připravit domácí vegetu ze zeleniny a bylin, vás naučí náš video-recept. Využijete do ní přebytky různé zeleniny, jednoduchým způsobem můžete zhodnotit i odřezky, které by jinak skončily na kompostu.

 

Další tipy a triky