Kořenovou zeleninu můžete usušit i v troubě. Poradíme, jak na to
Úrodu kořenové zeleniny můžeme zavařit, zmrazit nebo usušit. Právě sušená zelenina je nejvíce trvanlivá a skladná. Smícháním můžeme hravě připravit domácí zdravou „Vegetu“ bez soli a jiných přídavných látek.
Sušení kořenové zeleniny má svá pravidla. Můžeme sušit samostatné druhy nebo rovnou polévkovou směs složenou z mrkve, petržele nebo pastináku a celeru. Kromě nich můžeme sušit i červenou řepu. Kdo nemá sušičku, může zeleninu sušit v troubě. Přinášíme jednoduchý návod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit zeleninu v troubě
Zeleninu musíme připravit. Očištěnou nakrájíme na malé hranolky (julienne), plátky silné 3–4 mm, nebo ji hrubě nastrouháme.
- Předvaříme ji ponořením do vroucí vody: hranolky nebo plátky 3 minuty, strouhanou nepředvařujeme. Vodu nesolíme, zelenina by se déle sušila, protože sůl přijímá okolní vlhkost.
- Zeleninu ihned ochladíme v ledové vodě a necháme důkladně okapat.
- Rozložíme na plechy: plátky by se neměly dotýkat, hranolky a strouhanou zeleninu dáme v tenoučké vrstvě.
- Sušíme v troubě bez ventilátoru při teplotě 65–70 °C, s ventilátorem při 50 °C. Z důvodu lepší cirkulace vzduchu doporučujeme pootevřít dvířka trouby.
- Zeleninu občas promícháme, aby se sušila rovnoměrně. Pokud máme puštěný ventilátor, občas prohodíme umístění plechů.
- Správně usušená zelenina nemá uprostřed žádné měkké místo, strouhaná jemně šustí. Usušené plátky můžeme rozdrtit na menší kousky v chopperu. Suchou zeleninu lze promíchat se solí i jiným kořením podle chuti.
- Zeleninu uložíme v suchu a temnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře