Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je výtečnou rostlinou našich zahrad. Pěstujeme ji jako trvalku, a to hlavně kvůli aromatickým listům. Sklízet je můžeme celou sezónu pro přímou spotřebu, ale k uložení na zimu se nejlépe hodí jarní listy. Můžeme je mrazit, využít na přípravu pesta a také sušit.

Sušení libečku je jednoduchou metodou, jak uchovat listy na zimní období. Důležité je zvolit správnou dobu pro sběr listů - nejvhodnější k sušení a také nejchutnější jsou v jarních měsících, především v dubnu a v první polovině května. Mladé listy libečku můžeme sušit i v létě, starší již ztrácí svěžest a příjemnou chuť. 

Postup sušení libečku je snadný:

  • Čerstvě sklizené listy zbavíme před sušením tuhých stonků, poté je opláchneme (nejlépe pod sprchou na děrované misce) a necháme okapat
  • Po chvíli je rozložíme do jedné vrstvy na síto nebo mřížku elektrické sušičky.
  • Zapneme sušičku na sušení při nízké teplotě (do 40 °C). Sušení by mělo probíhat rychle, aby si listy zachovaly pěknou barvu.
  • Libeček lze také sušit např. na napnuté síti, na tácku nebo v nízké papírové krabici.
  • Jednoduché závěsné sušičky na bylinky se dají levně koupit. Jsou určené k zavěšení do vzdušného a suchého prostředí. Skládají se z několika pater a sítě jsou i po stranách, proto se dovnitř nedostane hmyz.
  • Správně usušený libeček má pěknou barvu a příjemnou vůni. Listy jsou na dotyk lámavé, při manipulaci lehce chrastí. Případné silnější stonky musí být také dobře prosušené a lámavé, nesmí být "gumové".
  • Hned po dosušení listy rozmačkáme (rozemneme) rukou nadrobno a uložíme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Kdybychom suché listy nechali neuložené, opět by natáhly vlhkost. Sklenice popíšeme (zapíšeme druh bylinky a datum uložení).
  • Usušený libeček také můžeme rozmixovat na jemný prášek a ten buď uskladnit samostatně nebo přidat do polévkové zeleninové směsi - domácí sušené  vegety.
  • Sklenice uložíme na suché a tmavé místo.

Sušené listy libečku používáme do stejných jídel, do jakých bychom použili listy čerstvé. Hodí se k dochucení polévek a bramborových, zeleninových i masových pokrmů. 

Podívejte se také, jak připravit oblíbený pokrm našich babiček, libeček se do něj určitě bude hodit. 

 

Komentáře

Další tipy a triky