Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velké množství sklizených divokých nebo jiných malých rajčátek, která se vyznačují výbornou plnou chutí, můžete usušit a tím jejich chuť zakonzervovat. Sušíme většinou v sušičce, na slunci nebo v troubě.

Poslední dobou získalo pěstování divokých rajčátek na oblibě, protože nejsou tolik náchylná na choroby, na rozdíl od šlechtěných odrůd. Jsou drobounká a vyroste jich velké množství. Jíme je jako jednohubky, zdobíme jimi obložené mísy, můžeme je mrazit nebo zavařit. Výborný způsob uchování rajčátek je jejich sušení.

Jak sušit malá rajčátka

S našimi vychytávkami se vše podaří snadno a rychle.

  • Omytá rajčátka rozpulte.
  • Vymáčkněte z nich šťávu (šetrně ze středu), aby sušení netrvalo zbytečně dlouho. Šťávu můžete vypít nebo použít při vaření.
  • Rozložte je na plata sušičky. Rajčátka můžete osolit, okořenit, potřít třeným česnekem nebo posypat jeho nasekanými stroužky. Také nasekané bylinky (bazalka, oregano, tymián) jim dodají další chuťový rozměr.
  • Sušte při 60–70 °C asi 8 hodin, v případě potřeby dobu ještě prodlužte.
  • Správně usušená při zmáčknutí nepouštějí žádnou šťávu.
  • Sušená rajčátka uchovejte v suchu nebo naložte do oleje.

Pokud máte rajčátek hodně a času málo, zkuste z nich uvařit rajčatový protlak podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky