Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konzervace sušením je jedním z nejstarších způsobů uchování potravin. Nyní už nemusíme spoléhat na příznivé počasí nebo teplou a vzdušnou místnost (půdu). Sušička potravin je velmi šikovný přístroj. S malými nároky na spotřebu elektřiny v ní zakonzervujeme houby, zeleninu, bylinky i ovoce.

Sušit potraviny můžeme i jinými způsoby, ale sušička je přece jen usuší nejsnáze a spolehlivě. Při sušení ovoce přijdeme bohužel o část vitamínů rozpustných ve vodě, ale uchováme chuť a při správném způsobu i barvu ovoce. Ze správně usušeného ovoce při zmáčknutí nevytéká šťáva.

Jak sušit ovoce v sušičce

Většina druhů ovoce má svůj specifický postup. Některé druhy vyžadují stejný čas i teplotu sušení.

  • Očištěný ananas krájíme na 5–6 mm tenké plátky a sušíme při 70 °C asi 7–8 hodin.
  • Banány sušíme vždy při výskytu hnědých flíčků na slupce (ideální zralost), oloupeme je a krájíme na 5 mm kolečka. Sušíme při 70 °C asi 10–12 hodin. Při prodloužení doby sušení budou plátky křupavé.
  • Bobulové ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, plody bezinek, aronii apod.) ponecháme v celku. Brusinky mají tuhou slupku, proto je krátce spaříme a následně ochladíme. Bobule sušíme při 57 °C asi 10–15 hodin. Správně usušené plody jsou tuhé, jen brusinky měkké (bez šťávy). U bobulového ovoce asi využijeme častěji sušení tzv. "kůží".
  • Broskve omyjeme, můžeme je oloupat. Pak je krájíme na 8 mm plátky, sušíme při 57 °C asi 8–16 hodin. Usušené broskve zůstanou měkké.
  • S oteplováním našich krajin někdo pěstuje i fíky. Sušíme je rozčtvrcené, položené slupkou dolů při 57 °C asi 22–30 hodin. Usušené jsou měkké.
  • Hroznové víno je výhodné půlit a zbavit případných peciček. Celé bobule ponoříme do vroucí vody, následně ochladíme ve studené vodě (zkrátíme tím dobu sušení). Sušíme při 57 °C asi 22–30 hodin. 
  • Hrušky a jablka bez jádřinců můžeme pouze rozčtvrtit nebo je krájíme na plátky 4–6 mm (křížaly). Sušíme při 70 °C asi 7–9 hodin. Usušené jsou ohebné a pokud prodloužíme dobu, budou křupavé.
  • Velké jahody krájíme na plátky 5 mm silné a sušíme při 65 °C asi 10–12 hodin. Usušené jsou tuhé a lepkavé. Stejně jako u bobulí bude asi výhodnější z jahod usušit ovocné "kůže".
  • Někdo pěstuje i kiwi a přemýšlí, jak jej zakonzervovat. Oloupané plody krájíme na 5 mm silné plátky a sušíme při 70 °C asi 10–12 hodin. Usušené jsou ohebné.
  • Dokonce i meloun můžeme sušit. Výhodné je to při koupi velkého plodu, u kterého hrozí, že ho nestačíme sníst, a pokud z něj nechceme připravit sorbet. nakrájíme jej na špalíčky nebo kostičky. Sušíme při 57 °C asi 8–10 hodin. Správně usušený je měkký a lepkavý, při prodloužení doby sušení je křupavý.
  • Meruňky sušíme rozpůlené a zbavené pecky. Pokládáme je slupkou dolů a sušíme při 60 °C asi 10–12 hodin. Správně usušené jsou měkké.
  • Oblíbené švestky raději vypeckujeme, urychlíme tím sušení a stejně bychom je na konzumaci museli vypeckovat (čerstvé jdou lépe). Sušíme je slupkou dolů při 60 °C asi 10–12 hodin, usušené jsou tuhé. Velmi pěkně popsala sušení švestek v troubě jedna naše uživatelka.
  • Třešně sušíme vypeckované a rozpůlené. Pokládáme je slupkou dolů a sušíme při teplotě 57 °C asi 13–21 hodin. Správně usušené (mohou nahradit rozinky) jsou měkké a lepkavé. Pozor na přesušení.

Veškeré sušené potraviny chráníme před vlhkostí, hmyzem a prachem.

Podle našeho videoreceptu můžete vyzkoušet domácí sušená rajčata.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář