Jak sušit petrželovou nať. Uchovejte si její příjemnou chuť i do chladných zimních dnů
Petrželka je aromatická bylinka, která se skvěle hodí do řady pokrmů. V její čerstvé podobě ji využijeme např. do polévek, pomazánek a na zdobení jídel studené kuchyně, ale dokáže nám příjemně dochutit jídlo, i když ji různými způsoby zakonzervujeme na pozdější využití.
Petrželka byla jednoznačně "jedničkou" v kuchyních našich babiček a určitě je důležitá i pro nás. Vhodným způsobem uloženou petrželovou nať přidáváme např. do různých placiček, brambor a k masu. Perfektně se hodí také do polévek, zapékaných jídel či karbanátků. Dochutíme s ní karlovarské knedlíky či nádivku. Jedním z oblíbených způsobů uchování petrželky je její sušení. Přinášíme vám několik tipů, jak na to:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit petrželovou nať
Petrželovou nať sklízíme pomocí nože nebo nůžek do misky nebo plátěné tašky, aby se nám nezapařila. Po sklizni ji očistíme a pustíme se do její přípravy na sušení. Můžeme ji nakrájet nadrobno, ale není to nutné, protože po správném usušení se bude bylinka lehce lámat a tím ji snadno rozdělíme nadrobno. A jak tedy na sušení petrželky?
- Petrželku sušte, stejně jako ostatní bylinky, na velmi mírnou teplotu - přibližně na 35 °C.
- Bylinky vždy rozložte do slabé vrstvy tak, aby se zbytečně nepřekrývaly.
- Použít můžete sušení v troubě na plechu, ale výhodnější a šetrnější je sušení v sušičce.
- Pro sušení petrželky se více hodí hladkolistá varianta, protože na rozdíl od kudrnky méně ztrácí sušením aroma.
- Správné usušení poznáte podle toho, že se při stisknutí bylinka lehce láme.
- Petrželku po usušení hned dobře uzavřete do suchých a čistých nádob. Pokud ji necháte nějakou dobu "jen tak" bez uložení do uzavřené nádoby, znovu nasaje vlhkost a tím ztratí i lámavost.
- Podle potřeby ji hojně používejte do připravovaných pokrmů. Pokud ji přidáváte např. do polévky, přisypte ji až na závěr, aby si zachovala pěknou svěží barvu.
Máte velkou úrodu petrželky a přemýšlíte nad dalšími způsoby jejího uskladnění? Petrželku můžete také mrazit, nakládat do soli či připravit petrželkové pesto. Zajímavou možností je i využití petržele do zeleného nápoje, který je určen k brzké spotřebě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 15 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 15 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 18 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 18 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 18 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno 10. 6. 2024 08:22
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit zelený nápoj, plný živin a vitamínů. Jednoduchý recept z jarních bylinek a svěžích zeleninových natí
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Už jste ochutnali karlovarský knedlík? S námi ho zvládne i začátečník. Budete potřebovat rohlíky, sníh z bílků a petrželovou nať
Komentáře