Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

3 tipy, jak nejlépe sušit šípky: Výborně se hodí na šípkový čaj plný vitamínů
Zdroj: Pixabay-AKuptsova

Koncem září a na přelomu října je ideální čas vyrazit na sběr lesklých a nádherně červených plodů růže šípkové. Keře rostou planě a najdeme je u lesa nebo na loukách. Nasbírané šípky sušíme na přípravu čaje.

Mnoho z nás vyráží na podzim sbírat plody podzimu - šípky. Jejich sběr ztěžují nepříjemné trny, ale s rukavicemi to jde dobře. Dalším úkolem je jejich sušení na lahodný šípkový čaj. Usušené šípky v dobře uzavíratelné nádobě vydrží po celý rok. 

Jak sušit šípky

Na sušení se hodí pouze šípky, které jsou dobře zralé. Jsou lesklé, pevné a mají jasně červenou barvu. Nasbírané šípky zbavíme stopek, větviček a nepěkných kousků. Poté se můžeme pustit do sušení. Správně usušené šípky jsou tvrdé a při zmáčknutí praskají.

  • Sušení šípků v sušičce: Je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob sušení šípků. Šípky sušíme vyskládané na platech buď v celku, nebo rozkrojené napůl při teplotě 40 °C. 

  • Sušení šípků v troubě: Šípky dobře usušíme také v troubě, když je vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme s pootevřenými dvířky trouby na 40 °C. 

  • Sušení šípků na slunci a vzduchu: Sušení na slunci je nejšetrnější metoda sušení. Šípky v tenké vrstvě vyskládáme na síto (ideálně určené na sušení hub) a necháme plody dobře proschnout. V interiéru bude tento proces trvat asi měsíc.

Zbytek čerstvých šípků můžete využít na výrobu domácí šípkové marmelády, která se skvěle hodí jako základ pro šípkovou omáčku

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky