Jak sušit švestky? Vyzkoušejte jednoduchý postup
Švestky jsou sladkým ovocem výborné chuti, které dozrává koncem léta. Kromě pečení výborných koláčů a tradičního zavařování je oblíbeným zpracováním také jejich usušení, které zvládnete v troubě nebo jednodušeji v elektrické sušičce.
Švestky můžeme sušit celé i vypeckované, v obou případech vznikne sladká laskomina, kterou využijete během zimy jako zdravé mlsání, při pečení koláčů, pod maso, do omáček nebo do müsli a ranních kaší. Nesmíme opomenout delikatesu sušených švestek ve slanině připravenou v troubě či na grilu. Snadné sušení téměř bez práce zvládne elektrická sušička, kterou může stejně dobře nahradit sušení v troubě nebo pomalejší sušení na slunci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit švestky v sušičce
Velmi jednoduché je sušení švestek v elektrické sušičce. Doba sušení je přibližně 5–8 hodin (podle velikosti a šťavnatosti švestek) při teplotě 50–65 °C. Správně usušené švestky poznáme tak, že při zmáčknutí z nich neteče žádná šťáva.
- Švestky omyjeme, osušíme a rozpůlíme, aby se vešly do pater v sušičce. Odstraníme pecky.
- Připravené švestky vyskládáme na sušící patra tak, aby mezi nimi mohl proudit vzduch.
- Zapneme sušení a průběžně švestky kontrolujeme. Po usušení je necháme vychladnout, uložíme do sklenic a skladujeme v temnu.
Jak sušit švestky na slunci
Sušení na slunci je sice pomalejší, nicméně výsledek v podobě lahodných švestek je stejný a to bez spotřeby elektrické energie. Sušení trvá přibližně 5 dní na slunci a poté 4 dny ve stínu.
- Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Rozložíme na sušící sítě nebo pletivo (stejně jako houby).
- Jednou denně švestky zkontrolujeme a otočíme. Večer přeneseme domů.
- Po usušení je narovnáme do sklenic a skladujeme v temnu.
- Tento způsob sušení je možný pouze při velmi teplém počasí, jinak mohou být švestky náchylné k plesnivění.
Jak sušit švestky v troubě
Během sušení švestek v troubě bude třeba čas od času náš dohled a kontrola, aby se ovoce nezačalo připalovat. Také je důležité dodržovat během sušení pauzy, aby proces probíhal správně. Při sušení necháme pootevřená dvířka trouby nebo zapneme horkovzduch a uvedené teploty snížíme o 20 °C.
- Švestky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Začneme sušit na 50 °C po dobu 5 hodin. Poté troubu vypneme a necháme švestky vychladnout.
- Opět zapneme troubu, tentokrát na 70 °C a sušíme dalších 12 hodin. Vypneme a necháme 5 hodin vychladnout.
- V poslední fázi zapneme troubu na 60 °C a švestky po dobu 3 hodin dosušíme.
Zkoušeli jste sušit švestky? Budeme rádi, když se o vaše rady a tipy podělíte s námi do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Ze švestek kromě koláčů a knedlíků můžeme vyrobit skvělá povidla nebo je usušit
Komentáře