Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky jsou sladkým ovocem výborné chuti, které dozrává koncem léta. Kromě pečení výborných koláčů a tradičního zavařování je oblíbeným zpracováním také jejich usušení, které zvládnete v troubě nebo jednodušeji v elektrické sušičce.

Švestky můžeme sušit celé i vypeckované, v obou případech vznikne sladká laskomina, kterou využijete během zimy jako zdravé mlsání, při pečení koláčů, pod maso, do omáček nebo do müsli a ranních kaší. Nesmíme opomenout delikatesu sušených švestek ve slanině připravenou v troubě či na grilu. Snadné sušení téměř bez práce zvládne elektrická sušička, kterou může stejně dobře nahradit sušení v troubě nebo pomalejší sušení na slunci

Jak sušit švestky v sušičce

Velmi jednoduché je sušení švestek v elektrické sušičce. Doba sušení je přibližně 5–8 hodin (podle velikosti a šťavnatosti švestek) při teplotě 50–65 °C. Správně usušené švestky poznáme tak, že při zmáčknutí z nich neteče žádná šťáva

  1. Švestky omyjeme, osušíme a rozpůlíme, aby se vešly do pater v sušičce. Odstraníme pecky.
  2. Připravené švestky vyskládáme na sušící patra tak, aby mezi nimi mohl proudit vzduch.
  3. Zapneme sušení a průběžně švestky kontrolujeme. Po usušení je necháme vychladnout, uložíme do sklenic a skladujeme v temnu. 

Jak sušit švestky na slunci

Sušení na slunci je sice pomalejší, nicméně výsledek v podobě lahodných švestek je stejný a to bez spotřeby elektrické energie. Sušení trvá přibližně 5 dní na slunci a poté 4 dny ve stínu

  1. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Rozložíme na sušící sítě nebo pletivo (stejně jako houby).
  2. Jednou denně švestky zkontrolujeme a otočíme. Večer přeneseme domů.
  3. Po usušení je narovnáme do sklenic a skladujeme v temnu.
  4. Tento způsob sušení je možný pouze při velmi teplém počasí, jinak mohou být švestky náchylné k plesnivění. 

Jak sušit švestky v troubě

Během sušení švestek v troubě bude třeba čas od času náš dohled a kontrola, aby se ovoce nezačalo připalovat. Také je důležité dodržovat během sušení pauzy, aby proces probíhal správně. Při sušení necháme pootevřená dvířka trouby nebo zapneme horkovzduch a uvedené teploty snížíme o 20 °C. 

  1. Švestky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. 
  2. Začneme sušit na 50 °C po dobu 5 hodin. Poté troubu vypneme a necháme švestky vychladnout.
  3. Opět zapneme troubu, tentokrát na 70 °C a sušíme dalších 12 hodin. Vypneme a necháme 5 hodin vychladnout.
  4. V poslední fázi zapneme troubu na 60 °C a švestky po dobu 3 hodin dosušíme.

Zkoušeli jste sušit švestky? Budeme rádi, když se o vaše rady a tipy podělíte s námi do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky