Jak tvarovat a v čem péct toustový chléb
Upéct vlastní toustový chléb není složité a jeho široké využití nás pobídne k zvládnutí i této dovednosti. S vypracováním těsta nám mohou pomoci přístroje s hnětacími háky (např. robot, pekárna, hnětač).
Toustový chléb si můžeme jednoduše koupit, ale není nad to si pro změnu upéct vlastní. Není s ním až tolik práce, jak by se mohlo zdát. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, který vás tuto dovednost naučí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat a v čem péct toustový chléb
Se složením těsta vám poradí článek (viz výše) i náš dobře zásobený receptář.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a propracujeme. Zformujeme z něj šišku tak širokou a dlouhou, aby se pohodlně vešla do formy. Počítáme s tím, že těsto kynutím ještě zvětší objem.
- Ideální k pečení toustového chleba jsou hranaté formy na chléb nebo na biskupský chlebíček. Vyrábí se z různých materiálů. Koupit můžeme obvykle formy plechové, skleněné, keramické nebo silikonové. V nouzi si můžeme formu vytvořit z pevného nebo vícevrstvého alobalu. Každou formu před vložením těsta musíme dobře vymazat tukem nebo vyložit papírem na pečení. Pro silikonové a nepřilnavé formy stačí olejový spray.
- Těsto vložíme do připravené formy a necháme ještě dokynout. Před vložením do trouby povrch budoucího toustového chleba potřeme vodou, aby kůrka neztvrdla příliš.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Vložíme do ní formu s těstem a pečeme asi 30–35 minut.
- Zpracování těsta i následné upečení můžeme celé zrealizovat v domácí pekárně na program Sendvič, světlá kůrka.
- Propečenost u obou způsobů (ručního i v pekárně) poznáme zapíchnutou špejlí. Pak chléb vyklopíme na mřížku a necháme zchladnout.
- Krájíme pilkovým nožem na plátky.
S využitím toustového chleba si každý hravě poradí. S chutí do toho!
Komentáře