Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové placky mají kulatý nebo oválný plochý tvar. Výjimkou jsou kynuté placky, které mají podobu vdolečků nebo langošů. K jejich vytvarování nepotřebujeme žádná speciální tvořítka, stačí jen trochu improvizovat.

Bramborové placky nemusí mít přesný tvar, v tom je jejich přednost. Ani jejich velikost není rozhodující, někdo má rád placku na celou pánev, jiný dá přednost několika kulatým placičkám. Poradíme vám, jak placky tvarovat a vy si svůj způsob vyberete sami.

Jak tvarovat bramborové placky

Máme na výběr z pěti možností, jak to provedeme:

  1. Vytvoříme kuličky z hustého těsta, které rozplácneme hranou dlaně nebo rovným dnem nějaké nádoby.
  2. Kuličky z těsta roztáhneme v prstech a jemným roztlačením do stran upravíme do tvaru placky.
  3. Rozválíme těsto na silnější plát a skleničkou vykrájíme kolečka. Zbylé těsto můžeme ještě jednou zpracovat.
  4. Z válečku těsta nakrájíme ostrým nožem nebo nití kolečka, která hned tepelně zpracujeme - hodí se na škvarkové placky.
  5. Řídké těsto naneseme lžící na pánev a rozetřeme do tvaru placky - tento způsob se využívá hlavně u bramboráků.

Tužší placičky můžeme obalit v hrubé mouce nebo v jemné strouhance - po usmažení budou krásně křupavé. Jak na cuketový bramborák, nanášený lžící, vám poradíme v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky