Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi čerstvě upečené houstičky? Kdo by neměl. Pojďte si je s námi upéct. Uvidíte, že hezky vytvarovat domácí pečivo není tak složité, jak se zdá na první pohled. S naší pomocí jistě před rodinou zazáříte.

Možná si pohráváte s lákavou myšlenkou na domácí pečivo a máte pocit, že je to nad vaše schopnosti? Nebojte se, s námi to zvládnete. Upečte si domácí houstičky třeba i do zásoby. Když dáte upečené a vychladlé housky co nejdříve do mrazáku a příští víkend je rozmrazíte před snídaní, budou opět jako čerstvé.

Tvarování domácích kaiserek

Ukážeme vám dva jednoduché postupy.

1. způsob tvarování kaiserek:

  1. Vykynuté těsto vyndáme z mísy a důkladně prohněteme na pomoučeném vále.
  2. Poté ho rozdělíme na díly o velikosti tenisového míčku. Počet dílů záleží na množství těsta.
  3. Každý díl rozválíme na kolečko asi 3 mm silné.
  4. Na jeden okraj vodorovně položíme palec a přes něj přehneme část těsta, jako když vytváříme větrník. Přimáčkneme k těstu vespod těsně za palcem. Pokračujeme s přehýbáním směrem od palce. Palec nevyndáváme, dokud nejsme u konce s přehýbáním. Záhybů bude celkem pět.
  5. Poslední záhyb vsuneme do prostoru, který vznikl po palci a přimáčkneme. Vznikne úhledný balíček ve tvaru kaiserky, jak ji známe z obchodu.

2. způsob tvarování kaiserek:

  1. Zpracujeme těsto jako u prvního způsobu.
  2. Do vytvarované kuličky velikosti tenisového míčku vmáčkneme tvořítko, které je určené k ražení housek. Dáme si pozor, abychom neprokrojili těsto skrz.

Můžete se podívat ještě na další způsoby ražení housek.

Hotové bulky můžeme nechat ještě chvíli kynout na plechu, který jsme vymazali nebo vyložili pečicím papírem. Pak je potřeme vajíčkem, případně i posypeme posypeme semínky a vložíme do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut. Troubu neotevíráme, dokud nejsou kaiserky zlatavé. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky