Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně tvarovat tradiční české koláčky: K ideálnímu tvaru vám pomůže sklenička
Zdroj: TopRecepty.cz

Čerstvě upečené koláčky jsou dobrota, které se nedá odolat. Jejich vůně provoní celý byt a navodí hřejivý pocit domova. I přesto, že jejich příprava vypadá velmi složitě, není tomu tak. Naučíme vás, jak koláčky správně tvarovat a vám nebude už nic bránit, abyste si je upekli sami doma.

Kynuté koláčky patří mezi tradiční buchty, které se v českých kuchyních pečou již řadu let. Co kraj, to jiný druh a tvar koláčku. Upéct si můžete například oblíbené dvojctihodné koláčky, které mají dvojitou náplň nebo vyzkoušet tradiční tlačené kynuté koláčky.

Jak tvarovat klasické tlačené koláčky

Klasické koláčky se pečou z kynutého těsta, mají kulatý tvar a vejdou se tak akorát do ruky. Plnit je můžete podle své chuti tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní. Většinou se tyto koláčky zdobí i kousky mandlí. 

  • Na koláčky budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 42 g droždí, 250 ml mléka, 60 g krupicového cukru, 3 žloutky, 150 g másla, špetka soli a 1 vejce na potření.
  • Pokud již máte zadělané a vykynuté těsto, tak nejjednodušší způsob, jak vytvarovat koláčky, je si nejdříve z těsta vytvořit malé kuličky a ty nechat ještě 40 minut kynout.
  • Poté si do ruky vezměte skleničku nebo jiný předmět, který má požadovaný tvar (kulaté dno o průměru cca 7 cm). Dno nádoby obalte utěrkou nebo omoučněte v mouce.
  • Takto připravenou skleničkou zatlačte shora na kuličku těsta. Ta se vám zploští do požadovaného tvaru a zároveň vytvoří důlek na náplň.
  • Poté již stačí koláčky naplnit oblíbenou náplní, potřít vajíčkem a dát péct.

Máte i vy nějaký tip, jak co nejlépe vytvarovat klasické koláčky? Budeme rádi, když se o něj s námi podělíte v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky