Jak tvarovat svatomartinské rohlíčky? Máme pro vás jednoduchý návod
Rohlíčky patří k oslavám svátku svatého Martina stejně jako pečená husa a mladé víno. Upéct si je můžete z kynutého i nekynutého těsta. Ukážeme vám, jak je správně tvarovat, aby vám z nich nevytekla náplň a byly pěkné i na pohled.
Svatomartinské rohlíčky jsou oblíbeným sladkým pečivem a výborně chutnají, ať už je upečete z kynutého nebo nekynutého těsta. Plní se obvykle ořechovou náplní, ale můžete použít i jinou náplň a upéct si je nejen na svátek sv. Martina. Výborné jsou i slané náplně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně tvarovat rohlíčky
Tvarování rohlíčků není složité, postačí dodržet 7 jednoduchých kroků.
- Připravené těsto si nejprve rozdělte na stejně velké bochánky. Každý bochánek rozválejte do kruhu.
- Vyválený kruh nakrájejte nožem či radýlkem na 6 nebo 8 dílů (výsečí).
- Na nejširší stranu trojúhelníčku položte náplň a ohněte pravý i levý roh (strany trojúhelníku můžete lehce pomazat bílkem).
- Poté již můžete nejširší část těsta přehnout přes náplň a směrem od sebe začít těsto balit.
- Vrchol trojúhelníčků by měl končit pod rohlíčkem, aby se vám při pečení nerozbalil.
- Kraje rohlíčků na závěr ohneme směrem k sobě, tím získáme správný tvar.
- Vytvarované rohlíčky potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby.
Podrobný postup můžete zhlédnout v našem videoreceptu, který vám také poradí s přípravou nekynutého těsta na svatomartinské rohlíčky.
Komentáře
10. 11. 2023 12:30
4. 11. 2023 22:34