Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

U moře si snadno koupíte a připravíte čerstvé ryby. Poradíme, jak postupovat od nákupu až k tepelné úpravě
Zdroj: Pixabay-PublicDomainsPictures

Pokud rádi vaříte a máte v oblibě ryby, zvláště na dovolené v přímořských zemích si je můžete opravdu užít. Poradíme, jak ryby nakupovat a jak je připravit k jídlu.

Dovolená je skvělou příležitostí nejen poznat jiné kraje, ale také proniknout do tajů cizí kuchyně. Seznamování s místní kuchyní k cestování rozhodně patří, vždyť to, co ochutnáme, nás bude provázet v našich vzpomínkách a dotvářet celkový dojem z letních cest.

Jak připravovat ryby na dovolené

Ryby jsou s dovolenou u moře nerozlučně spojeny. Výběr je velký a pokrmy z nich chutnají výtečně. Při jejich nákupu a přípravě je dobré se řídit osvědčenými pravidly. Nabízím vlastní zkušenosti.

  • Při nákupu ryb se řídím radami pana Štěpničky z Velkého rybího receptáře. Večer před nákupem ryb vložím do mrazničky PET lahev od limonády zpola naplněnou vodou. Ráno ji přendám do igelitové tašky a vyrazím k rybárně.
  • Většina rybáren má otevřeno nejdéle do 10 hodin, pak už je moc horko a ryby by rychle podléhaly zkáze. Z toho důvodu ryby nakupuji co nejdříve po ránu.
  • Sama vyberu a koupím vybrané ryby. Nenechte si vnutit od obsluhy, že vám ryby vybere. Pěkně si je ohmatejte a vyberte ty, které voní mořem, mají jasné oko a pevné břicho. Měkké, případně dokonce nafouklé břicho svědčí o tom, že nejsou čerstvé. Ve větších letoviscích bývají k dostání i ryby z jiných moří, u některých uváděná čerstvost může být pochybná. Nejčerstvější ryby jsou ty, které pochází z moře, u kterého právě jste. Bývají i nejlevnější, protože obchodník nemusel platit za dalekou přepravu.
  • Kdo ovládá cizí řeči, má velmi usnadněnou situaci. Stačí se domluvit s některým místním rybářem a brzy ráno si přímo od něj koupit ryby, které právě nalovil.
  • Pokud si netroufáte sami ryby kuchat, nebo se tím nechcete špinit, nechte si je i vykuchat. Zabalené ryby vložte do tašky na lahev s ledem, "doma" dočistěte, opláchněte, případně naporcujte, osolte a pokapejte citronem. Přikryjte mikrotenem a dejte do chladničky. Takto vám vydrží až do večera.  
  • Pak jen zbývá na pánvi rozpálit olej, ryby osušit, ochutit bylinkami - stačí rozmarýn, bazalka, petrželka - a upéct. Kdo chce, může si pohrát třeba s nějakou rajčatovou omáčkou, ale stačí to i jen jednoduše. Ryby nepotřebují složité ochucení. Nezapomeňte vychladit dobré bílé víno, koupit čerstvý chléb a lákavou zeleninu na salát. Celá výtečná večeře pro 4 osoby (bez toho vína) vás často vyjde na cenu, jakou byste dali v restauraci za 1 porci.

Jak připravit ryby na grilu

Ještě lepší bývá, pokud máte u moře možnost využít gril. Čerstvé ryby na grilu mají neopakovatelnou vůni a chuť. V následujícím videu se můžete podívat, jak postupovat při grilování makrel. Více o grilování ryb se dozvíte v našem dalším článku.

A jak máte ryby nejraději vy? Napište nám své tipy do komentářů. Přejeme krásnou dovolenou a šťastný návrat.

Další tipy a triky