Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží

Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové) barvě, konzumní částí je stonek s pevně uzavřenými zelenými (fialovými) květními poupátky. Brokolice je bohatá na vitamín C, betakaroten, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové) a minerály (draslík, hořčík, železo, selen). Rostliny obsahují spoustu vlákniny, která pomáhá zlepšit trávení, povzbudit látkovou výměnu a může preventivně působit proti rakovině tlustého střeva.

Při nakupování je nutné vybírat pěkně tmavé kusy s příjemnou sytě zelenou až modrozelenou barvou poupat, která jsou všechna pevná a uzavřená. Naopak se vyhněme takovým kusům, které mají povadlé nebo nažloutlé (až nahnědlé) listy, lehce nažloutlá poupata, nebo těm, které mají ohebné až gumové stonky.

Nemraženou brokolici dlouho neskladujeme

Jak brokolici doma uchovávat? Samozřejmě, že nejideálnější je zpracovat ji a použít ihned, v den nákupu. Několik dnů v pohodě vydrží uložená v lednici, ve spodní části chladničky (udržuje se tam pro zeleninu optimání teplota i vlhkost), v šuplíku na zeleninu. Pro delší uchování je vhodné brokolici připravit k zamrazení.

Do polévek, na zapékání i dušení se vyplatí odřezat pouze hlavičky a ty největší z nich přepůlit, aby byly všechny kousky přibližně stejně velké. Všechny najednou je pak krátce blanšírujeme, po scezení je dobře uzavřeme v sáčku a uložíme do mrazničky. Zamrazit se dají i stonky. Jak ty nejmenší, které není třeba loupat, tak silný stonek hlavní, který je krytý zdřevnatělou slupkou - tu oloupeme ostrým nožem nebo škrabkou. Takto očištěné brokolicové stonky využijeme do základu zeleninových polévek, který přijde před dalším vařením promixovat. Popř. je drobně nakrájíme a přidáme do jiných zeleninových polévek, zeleninových vývarů či pod maso.

Recepty z brokolice

Pokud uvažujete, jak brokolici uvařit, do čeho všeho ji použít, je to velmi snadné. Nejšetrnější způsob je vaření v páře, to se v ní uchová nejvíce vitamínů. Další využití brokolice je velmi pestré. Můžeme ji

- smažit (v různě ochuceném těstíčku, v trojbalu jako květák, či v bramborovém těstíčku)

- připravit jako mozeček

- smažit v placičkách

- zapékat (např. s brambory, sýrem a smetanou)

- vařenou brokolici chuťově doplnit třeba sýrovou omáčkou nebo česnekovou omáčkou

Připravíme z ní polévky krémové, zeleninové aj.

Brokolice může být náplní zeleninových, sýrových koláčů, quiche i pizzy

- výborně chutná v rizotu, s kuskusem, tarhoňou nebo v cizrnovém kari

- je součástí směsí noků (nočků i gnocchi) a zeleniny

- použití nachází jako lehká příloha k masu (či jako součást zeleninové přílohy k masu)

Není k ní potřeba žádné výrazné koření, spíše naopak - zkuste dát přednost její jemné, přirozené chuti. Pokud ji správně a šetrně připravíte, může být v každé své podobě na talíři velice lahodnou zeleninou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář