Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Knedlíky nebo šišky po uvaření mrazíme rozložené a pak sesypeme. Těsto ze syrových brambor lze krátce uchovat v chladničce, ale bramborové těsto z vařených brambor je nejlépe zpracovat hned čerstvé, protože stáním řídne vlivem soli. Těsto ze syrových brambor zase černá vlivem kyslíku.
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat těsto z vařených brambor
Těsto z vařených brambor na noky nebo knedlíky neskladujeme ani nemrazíme, protože se stáním mění jeho konzistence, která nepříznivě ovlivní konečný výsledek.
Mrazit můžeme hotový uvařený pokrm (např. knedlíky a šišky), který rozmrazíme v pokojové teplotě a pak ohřejeme v páře. Knedlíky nebo šišky po vychladnutí mrazíme rozložené na tácku a pak sesypeme. V mrazničce vydrží asi půl roku. V chladničce můžeme uvařené pokrmy skladovat asi 3 dny.
Jak uchovat těsto ze syrových brambor
Těsto ze syrových brambor (na bramboráky) vlivem kyslíku po čase černá. Dočasně a částečně tomu předejdeme spařením nastrouhaných brambor horkým mlékem. Těsto, které hned nespotřebujeme, můžeme uchovat v chladničce asi 2 dny. V případě potřeby sebereme a vyhodíme vrchní zčernalou vrstvu, těsto zamícháme a můžeme smažit.
Jak připravit bramborák s masovou směsí
Těsto nemrazíme, protože namrzlé brambory by zesládly. Mrazit můžeme hotové bramboráky - mrazíme je proložené fólií, aby se neslepily.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Komentáře