Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Vážit si chleba uměli už naši předkové, někteří z nás se to musí ale teprve učit, stejně tak naše děti a vnuci. Snažíme se, aby nám stále dražší chléb vydržel co nejdéle, abychom ho využili do poslední kůrky a zbytečně s ním neplýtvali.
Vzhledem k tomu, že je chléb čím dál dražší a vyhlídky do budoucna nejsou dobré, možná nám nezbude nic jiného, než péct si ho vlastními silami. Vlastnoručně upečeného chleba si také budeme více vážit. Tvrdý chléb nebo pečivo lze dále využít. Chlebovou strouhankou můžeme např. zahustit guláš, z chleba jsou výborné krutonky, dá se z něj uvařit polévka a můžeme dokonce upéct placky.
Problémem je plíseň, která je velmi nebezpečná a jejíž vlákna neviditelně prostupují celý vnitřek chleba. Plesnivý chléb škodí i zvířatům, natož lidem, a odkrojení plesnivé části opravdu nestačí. Plísni se daří ve vlhku, teple a světle. Aby chléb neplesnivěl, musíme tomu předcházet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Prodloužit trvanlivost chleba a pečiva zvládneme několika způsoby:
- Teplý chléb je nutné nechat pořádně zchladnout na mřížce, aby se nezapařil. Můžeme jej zabalit do čistého suchého a vyžehleného plátna (utěrky), které vsákne případnou vlhkost vzniklou při pečení.
- Zapomeňme na mikrotenové nebo jiné igelitové sáčky. V nich se chléb při pokojové teplotě rychle zapaří.
- Chléb, který přineseme z obchodu v mikrotenu, po příchodu domů vybalíme a necháme „vydýchat“. Pak jej teprve uskladníme.
- Šikovné je mít jako náhradu mikrotenu do obchodu na pečivo ušité sáčky (třeba ze starší záclony), které jsou průhledné a přitom prodyšné. Jsou na stahovací šňůrku a skladné. Snadno je vypereme a rychle uschnou.
- Krátce lze pečivo nebo chléb uchovat v plátěném nebo papírovém sáčku v chlebníku.
- Chléb neskladujeme v chladničce, zde vyschne.
- Rozumné je jej hned po zchladnutí naporcovat a zabalený ve vhodných sáčcích zmrazit. Jednotlivé krajíce prokládáme potravinovou fólií nebo mikrotenem, aby šly dobře rozebrat. Pak odebíráme jen potřebné množství a necháme rozmrznout při pokojové teplotě. Rozmražený chléb opakovaně nemrazíme.
Náš další článek poradí, jak upéct výborné domácí dalamánky.
Komentáře