Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle čerstvé? Žádná lednice, vsaďte na přírodní materiály
Chléb, označován jako Boží dar, je základní potravinou téměř každé domácnosti. Dříve byl chléb vzácností, která se pekla nejvýše třikrát měsíčně. Nesmělo se jím v žádném případě plýtvat, musel se uchovat co nejdéle čerstvý.
Pro správné skladování pečiva je důležité i místo. Je potřeba, aby bylo umístěno na suchém místě, v pokojové či lehce nižší teplotě. Nikdy nesmí být uloženo na slunci, protože se pak zapařuje a tím vznikají ideální podmínky pro růst plísní. Pečivo se sebemenším ložiskem plísně je nutno vyhodit. Plíseň, byť ne viditelná, je již v celém kusu pečiva. Z nádob, sáčků či utěrek, ve kterých chléb skladujete, pravidelně odstraňujte všechny drobky. I ty mohou být zdrojem plísní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejvhodnější způsoby skladování chleba i ostatního pečiva
Jak vyzrát v dnešní době na to, aby si zachoval chléb svou čerstvost? Máme pro vás několik tipů, jak nejen chléb, ale i ostatní pečivo správně uchovávat.
- Plátěný pytlík či utěrka udělají skvělou službu, ale maximálně po dobu dvou dnů. Potom už nejen chléb začíná okorávat. Doporučujeme proto kombinovat utěrky či pytlíky s další variantou ochrany pečiva.
- Len je specifický svou antibakteriální vlastností, avšak i v něm pečivo začne brzy osychat, přestože v něm vydrží o něco déle, než v bavlně.
- V mnohých tvarech a barvách, ale také z nejrůznějších materiálů lze sehnat chlebník. Chrání pečivo před přístupem vzduchu, vlhkostí i případným hmyzem. Můžete do něj vložit pečivo jen tak, naříznutý chléb nejlépe řezem dolů, ale mnohem lepší je kombinace s utěrkou. Pečivo nejdříve zabalte do utěrky a poté vložte do chlebníku.
- To samé platí i pro použití plastových nádob. Plastu však zrovna nefandíme. Vždy je lepší použití přírodních materiálů, máte-li na výběr.
- Další možností jsou voskovaná plátýnka, která se dají snadno vyrobit i doma. Stačí si nejlépe entlovacími nůžkami ustřihnout požadovanou velikost bavlněného plátna a natřít jej pomocí štětce rozpuštěným včelím voskem. Plátýnko necháte ztuhnout a je hotovo. Voskovaná plátýnka udrží pečivo čerstvé a jejich využití nemusí zůstat jen u něj. Můžete do nich balit například svačiny nebo rozkrojenou zeleninu či ovoce.
- V posledních letech čím dál oblíbenější variantou pro uskladnění pečiva jsou Wrap Up pytlíky. Nezabírají žádné místo, jsou vhodné i na cesty a jsou téměř bezúdržbové. Tyto pytlíky jsou dvouvrstvé, svrchní vrstva je tvořena bavlnou a vnitřní textilní membránou, která je odolná plísním.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zapomeňte na plast i papír
Skladování jakéhokoliv pečiva v igelitových sáčcích nedoporučujeme, protože pečivo se v nich lehce zapaří a tím se vytváří příznivé podmínky pro tvorbu plísní. Pokud jste však na tuto variantu skladování zvyklí, zabalte chleba napřed do utěrky a až poté do igelitu. Je však potřeba utěrku co dva dny měnit, protože pohlcuje vlhkost z pečiva. Taktéž nedoporučujeme papírové sáčky, v nichž pečivo velmi rychle tvrdne.
Pečivo musí před uskladněním zcela vychladnout
Pokud jste si upekli domácí nebo donesli z ochodu čerstvý, ještě teplý chléb, je nutno jej nechat před uskladněním vychladnout. Nejlépe na mřížce, aby kolem něj mohl proudit vzduch.
Pečivo do mrazáku? Ano, do lednice však nepatří
Pokud koupíte nebo upečete větší množství pečiva a nakonec jej z jakéhokoliv důvodu neupotřebíte, můžete jej zamrazit. Ideálně po kusech či plátcích, abyste z mrazáku vždy vytáhli pouze množství, které ihned spotřebujete. Pozor, pečivo nikdy nepatří do lednice – uchovávání v lednici má za důsledek jeho vysychání a často také plesnivění.
Pro inspiraci vám přinášíme video-recept s postupem na přípravu domácího kmínového chleba. Je jednouchý na přípravu a velmi chutný. Stačí vám k němu jen odměrka na vodu, zbytek surovin odměříte hrnky, lžícemi a lžičkami. Pokud máte své fígle na přípravu domácího chleba, napište nám je do komentářů. Těšíme se.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct domácí rohlíky. Křupavé a přitom uvnitř vláčné pečivo dá naší snídani nový rozměr
Jak připravit pečivo, aby bylo více nadýchané? Použijeme metodu tangzhong, která pečivo ještě více zvláční a prodlouží mu trvanlivost
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Komentáře