Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat kysané zelí na zimu? Při dobré péči se jeho trvanlivost prodlouží
Zdroj: Toprecepty

Kysané zelí je velmi chutné, ale také zdraví prospěšné. Nejen proto se mnozí z nás každý rok donutí přeci jen alespoň jeden soudek připravit. Pojďte se s námi podívat na možnosti, jak uchovat kysané zelí na zimu.

Kysané zelí je oblíbené pro svou chuť i obsah zdraví prospěšných látek díky mléčnému kvašení. Jeho trvanlivost se kvůli fermentaci prodlouží, a tak si na něm můžeme pochutnávat bez obav až do jara. A jaké jsou možnosti jeho uchování?

Jak uchovat kysané zelí na zimu

Kysané zelí lze bez problému uchovat až do jarních měsíců, v některých případech však i po mnohem delší dobu. Vyberte si jednu z možností a pochutnávejte si na chutném domácím zelí co nejdéle je to možné. Stačí se o něj správně postarat:

  1. Kysané zelí je možno naplnit do sklenic, vytlačit z něj všechen vzduch (i ten mezi vrstvami zelí - k tomu vám pomůže lžíce či vidlička), zajistit, aby bylo celé ponořené a sklenice pevně uzavřít. V lednici či sklepě takto vydrží až do jara.
  2. Po naplnění do sklenic lze zelí zavařit - sterilizací prodloužíte už tak jeho dlouhou životnost. Sterilované kysané zelí ve sklenicích vám vydrží až několik let.
  3. Kysané zelí můžete bez obav také zamrazit, jen je potřeba ho poté použít k tepelné úpravě, protože zamrazením ztrácí na své původní konzistenci.
  4. Skladování zelí v soudku je nejběžnější praxí, kdy zelí uchovávejte v chladu a temnu. Při odebírání pak myslete na čistotu a používejte vždy jen sterilní náčiní. Také je potřeba hlídat, aby zelí bylo neustále ponořené a nedostal se k němu vzduch. V případě potřeby dolijte vodu - převařenou, osolenou a vychladlou.

Jak skladujete své kysané zelí vy? Podělte se s námi o vaše tipy a triky v komentářích a pro potěchu oka i úst si můžete připravit chuťově nepřekonatelný segedínský guláš, jehož postupem vás krok za krokem provede názorný videorecept. Odoláte?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky