Jak uchovat letní jablka? Několik tipů, jak prodloužit trvanlivost letních jablek
Pomalu se dostáváme do období sklizně letních jablek. Ta jsou sladká a šťavnatá, avšak ne moc trvanlivá. Rozhodně nejsou vhodná na dlouhé uskladnění a nepočítejte s tím, že by mohla vydržet až do zimy. Lze je ale zpracovat.
Máme mnoho způsobů, jak je zpracovat a následně uskladnit. Můžeme z nich udělat mošt, zavařit či zamrazit je nastrouhané, rozvařit je do přesnídávek nebo z nich upéct výtečné moučníky. Za zmínku rozhodně stojí také jablečná povidla nebo kompoty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat letní jablka
Ovšem někdy prostě máme chuť na celé jablko. Jak tedy letní jablka uskladnit, aby vydržela o trochu déle?
- Máte-li sklep, je to nejlepší místo, kde jablka uskladnit. Sklep by neměl být příliš vlhký, měl by v něm proudit vzduch. Stejně dobře poslouží také chladnější garáž.
- Jablka sklízíme za suchého počasí.
- Do sklepa dáváme jen jablka utržená ze stromu. Ta, která sbíráme ze země, jsou natlučená a začínají v místě otlačení rychle hnít, proto je musíme brzy spotřebovat.
- Jablka skladujeme v bednách tak, aby okolo mohl proudit vzduch.
- Skladujeme je stopkou dolů, nejlépe v jedné vrstvě.
I když se budeme řídit všemi pravidly, letní jablka dlouho neuchováme. Nicméně díky správnému uskladnění získáme čas na jejich postupné zpracování. Přednostně zpracováváme padaná jablka, která se začínají kazit nejrychleji.
Komentáře