Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu se dostáváme do období sklizně letních jablek. Ta jsou sladká a šťavnatá, avšak ne moc trvanlivá. Rozhodně nejsou vhodná na dlouhé uskladnění a nepočítejte s tím, že by mohla vydržet až do zimy. Lze je ale zpracovat.

Máme mnoho způsobů, jak je zpracovat a následně uskladnit. Můžeme z nich udělat mošt, zavařit či zamrazit je nastrouhané, rozvařit je do přesnídávek nebo z nich upéct výtečné moučníky. Za zmínku rozhodně stojí také jablečná povidla nebo kompoty.

Jak uchovat letní jablka

Ovšem někdy prostě máme chuť na celé jablko. Jak tedy letní jablka uskladnit, aby vydržela o trochu déle?

  • Máte-li sklep, je to nejlepší místo, kde jablka uskladnit. Sklep by neměl být příliš vlhký, měl by v něm proudit vzduch. Stejně dobře poslouží také chladnější garáž.
  • Jablka sklízíme za suchého počasí.
  • Do sklepa dáváme jen jablka utržená ze stromu. Ta, která sbíráme ze země, jsou natlučená a začínají v místě otlačení rychle hnít, proto je musíme brzy spotřebovat.
  • Jablka skladujeme v bednách tak, aby okolo mohl proudit vzduch. 
  • Skladujeme je stopkou dolů, nejlépe v jedné vrstvě.

I když se budeme řídit všemi pravidly, letní jablka dlouho neuchováme. Nicméně díky správnému uskladnění získáme čas na jejich postupné zpracování. Přednostně zpracováváme padaná jablka, která se začínají kazit nejrychleji.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky