Jak uchovat libeček? Nejchutnější je brzy na jaře. Poradíme, jak listy zpracovat
Libeček patří mezi nejoblíbenější vytrvalé a zároveň užitkové rostliny z našich zahrádek. Nazývá se někdy "české maggi" a jeho chuť je výtečná. Používáme ho především na dochucení polévek a také do bramborových jídel.
Libeček vysazený na zahradě rychle roste a snadno se rozmnožuje dělením rostlin. Vhodnější k přesazování je podzim, protože brzy na jaře už rostlina potřebuje klid k novému růstu. Již v březnu libeček raší a můžeme ho začít používat v kuchyni. V dubnu již pravidelně vyvstane otázka, jak listy uchovat - v té době jsou k tomu totiž nejvhodnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat libeček
Poradíme, jak uchovat listy libečku na zimu:
- Mražení: Umyté listy osušíme a nakrájíme. Nakrájený libeček rovnáme do sáčků, které plníme jen méně a "rozprostřeme" v mrazničce. Po zmražení ještě sáčky s libečkem "pomačkáme" - tím se oddělí jednotlivé kousky od sebe a půjde snadno odebírat menší množství. Sáčky pro přehlednost popíšeme.
- Sušení: Listy zbavíme před sušením tuhých stonků a rozložíme je v tenké vrstvě např. na napnutou síť. Po usušení listy můžeme rozmixovat na jemný prášek a ten buď uskladnit samostatně nebo přidat do polévkové zeleninové směsi - domácí sušené vegety.
- Nakládání do soli: Rozmixované čerstvé listy smícháme se solí, nevaříme, jen upěchujeme do skleniček a uzavřeme. Uložíme do chladna a používáme podle potřeby.
- Libečkové maggi: Tekuté dochucovadlo s libečkovou vůní si můžeme připravit i sami. Podívejte se, jak připravit domácí maggi z libečku.
- Libečkové pesto: Pesta připravujeme z různých bylinek a používáme je k dochucení jídel např. těstovin nebo polévek. Populární pesta jsou z bazalky nebo z medvědího česneku, ale dají se připravit také z libečku.
Libeček je silně aromatický, proto ho používáme pouze po malých dávkách a na zimu nepotřebujeme velké zásoby. Pokud se nám libeček vydaří, raději se s někým rozdělíme.
Následující video vám ukáže, jak se připravuje pesto z medvědího česneku - příprava pest z jiných bylinek je obdobná.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Byliny v kuchyni: Libečková sůl skvěle ochutí brambory, libečkové pesto vylepší těstoviny
Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Komentáře