Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uchovat maso bez lednice? Postupujte podle rad našich babiček a nezkazí se vám
Zdroj: Pixabay, tomwieden

Někdy nás potkají nevyzpytatelné situace. Tou je i ta, kdy nemůžeme maso uložit klasicky do lednice, ale musíme si poradit bez ní. Naše babičky si vždy poradily, proto vám přinášíme jejich rady, jak maso uchovat i mimo lednici.

Pokazila se vám lednice nebo vás čeká pobyt v přírodě? Maso nemusíte ihned zpracovávat, byť je to nejjednodušší cesta. Lze jej několik dní uchovat i mimo lednici. Podívejte se na rady našich babiček, za jejichž života byly lednice přepychem.

Olej a sůl jako první pomoc

Obě ingredience jsou vždy po ruce. Maso nejprve prosolte a vložte jej do hrnce či pekáče. Sůl je skvělým konzervantem a prodlouží trvanlivost masa. Poté jej zalijte olejem. Stačí takové množství oleje, aby v něm bylo maso celé ponořené. Zakryjte poklicí či potravinářskou fólií. Maso můžete i klasicky naložit do marinády.

Zázračná cibule a její účinky

Maso můžete také proložit cibulí. Ta je známá pro svou schopnost zabraňovat množení bakterií a zároveň schopnost udržování přiměřené vlhkosti. Maso skladujte na co nejchladnějším místě, které máte k dispozici.

Octový zábal či naložení v mléku

Stačí vám jen čistá utěrka a ocet. Utěrku v octu namočte a řádně vyždímejte. Maso do ní pečlivě zabalte a poté jej uložte do uzavíratelné nádoby. Pokud máte dostatek mléka, je možné maso naložit do něj. Pozor, mléko se musí každý den vylít a nahradit čerstvým, navíc v něm musíte maso pravidelně otáčet.

Co si počít s masem v přírodě

V přírodě lze maso neprodyšně zabalené chladit například v říčce. Studánku k tomuto účelu nedoporučujeme, protože by mohlo dojít ke kontaminaci vody. I toto řešení je pouze na krátký časový úsek, přesto může být užitečné.

Pozor na mouchy

Důležité je zabránit mouchám v přístupu k masu. Při jejich kontaktu s ním do něj okamžitě začnou klást svá vajíčka a maso tím zcela znehodnotí. Bohužel, v takovém případě je nutno celou várku syrového masa vyhodit.

Všechny výše uvedené rady platí jen na nezbytně nutnou dobu. Navíc v každém případě je potřeba maso uchovávat na nechladnějším možném místě - v domě to bude ve sklepě či ve špajzu, venku ve stínu či ve vodě. V níže přiloženém videu najdete postup, jak snadno vykostit kuře, aby vám nezabíralo moc místa pro jeho uchování nejen mimo lednici.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli