Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uchování masa v lednici: Jak na to, aby maso vydrželo a zbytečně se nezkazilo
Zdroj: Pixabay, RitaE

Každý to známe. Přijdete domů z nákupu a nemáte náladu ani čas, abyste ihned zpracovali právě nakoupené čerstvé maso. Nic se neděje! Poradíme vám, jak uchovat maso po několik dnů v lednici zcela bez úhony.

V případě, že jste nakoupili čerstvé maso, které nemáte v plánu ihned tepelně upravovat, máme pro vás tipy, jak udržet maso čerstvé po dobu několika dnů, abyste jej nemuseli dávat do mrazáku. Jdeme na to.

Jak uchovat maso v lednici

Vybrali jsme pro vás to nejdůležitější:

  • Čerstvé maso, které po koupi nebudete mít možnost ihned zpracovat, lze uchovat v lednici 2-3 dny (nejlépe při teplotním rozmezí 0-4 °C), dle typu masa. Nejkratší trvanlivost mají drůbeží maso, mleté maso a také ryby a mořské plody.
  • Pokud maso nezpracováváte ihned, nemyjte ho! Vždy se myje až před přípravou.
  • Maso zabalte tak, aby se k němu nemohl dostat vzduch - nejvhodnější je jeho vložení do uzavíratelné nádoby nebo zabalení do potravinářské fólie. Nikdy jej nenechávejte v sáčku, do kterého vám jej v řeznictví dali. Koupalo by se ve vlastní "šťávě" a tím by bylo podpořeno množení nežádoucích bakterií.
  • Trvanlivost masa prodloužíte nasolením a zalitím do oleje, do kterého lze přidat bylinky a česnek. Takto naložené maso vydrží až 5 dní. Pozor, maso však musí být zcela ponořené v oleji.
  • Pokud jste koupili maso vakuově balené, jeho skladování je snadné, stačí ho nerozdělané nechat v lednici. Ovšem nedoporučuje se zpracovávat až poslední den trvanlivosti vyznačené na obalu, vždy je lepší maso zpracovat co nejdříve, pokud je to možné.
  • TIP: Ideálním místem na uchovávání masa v lednici je nejspodnější police či spodní šuplíky, teplota je dole nižší než v horních patrech.

Nutnost zvýšené hygieny

Pozor si dávejte také na možnost kontaminace jiných potravin v lednici, především těch, které se dále tepelně neupravují, např. zelenina. Při práci s masem dbejte zvýšené hygieny, ať už rukou, pracovní plochy, ale i nožů a všeho ostatního, co s masem přijde do styku.

Maso

Maso patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější, zároveň je nejkontroverznější potravinou vůbec. Jeho konzumace provází lidstvo od doby kamenné a vždy byla nedílnou součástí naší potravy. Tepelná… Podívejte se na všechny maso.

A ještě pro vás máme jeden recept na závěr, tentokrát z kuřecího masa. S postupem vám poradí názorné video:

 

Další tipy a triky