Uchování masa v lednici: Jak na to, aby maso vydrželo a zbytečně se nezkazilo
Každý to známe. Přijdete domů z nákupu a nemáte náladu ani čas, abyste ihned zpracovali právě nakoupené čerstvé maso. Nic se neděje! Poradíme vám, jak uchovat maso po několik dnů v lednici zcela bez úhony.
V případě, že jste nakoupili čerstvé maso, které nemáte v plánu ihned tepelně upravovat, máme pro vás tipy, jak udržet maso čerstvé po dobu několika dnů, abyste jej nemuseli dávat do mrazáku. Jdeme na to.
Mohlo by vás zajímat
Jak uchovat maso v lednici
Vybrali jsme pro vás to nejdůležitější:
- Čerstvé maso, které po koupi nebudete mít možnost ihned zpracovat, lze uchovat v lednici 2-3 dny (nejlépe při teplotním rozmezí 0-4 °C), dle typu masa. Nejkratší trvanlivost mají drůbeží maso, mleté maso a také ryby a mořské plody.
- Pokud maso nezpracováváte ihned, nemyjte ho! Vždy se myje až před přípravou.
- Maso zabalte tak, aby se k němu nemohl dostat vzduch - nejvhodnější je jeho vložení do uzavíratelné nádoby nebo zabalení do potravinářské fólie. Nikdy jej nenechávejte v sáčku, do kterého vám jej v řeznictví dali. Koupalo by se ve vlastní "šťávě" a tím by bylo podpořeno množení nežádoucích bakterií.
- Trvanlivost masa prodloužíte nasolením a zalitím do oleje, do kterého lze přidat bylinky a česnek. Takto naložené maso vydrží až 5 dní. Pozor, maso však musí být zcela ponořené v oleji.
- Pokud jste koupili maso vakuově balené, jeho skladování je snadné, stačí ho nerozdělané nechat v lednici. Ovšem nedoporučuje se zpracovávat až poslední den trvanlivosti vyznačené na obalu, vždy je lepší maso zpracovat co nejdříve, pokud je to možné.
- TIP: Ideálním místem na uchovávání masa v lednici je nejspodnější police či spodní šuplíky, teplota je dole nižší než v horních patrech.
Nutnost zvýšené hygieny
Pozor si dávejte také na možnost kontaminace jiných potravin v lednici, především těch, které se dále tepelně neupravují, např. zelenina. Při práci s masem dbejte zvýšené hygieny, ať už rukou, pracovní plochy, ale i nožů a všeho ostatního, co s masem přijde do styku.
Maso
Maso patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější, zároveň je nejkontroverznější potravinou vůbec. Jeho konzumace provází lidstvo od doby kamenné a vždy byla nedílnou součástí naší potravy. Tepelná… Podívejte se na všechny maso.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
VIDEO: Rybář Martin doporučuje na sváteční stůl amura nebo sumečka. Amur má chutnější maso, sumeček je bez kostí, říká
Jak snadno uklidit domácnost bez chemie. Tyto prostředky má po ruce prakticky každý
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Komentáře