Jak uchovat ovoce? Můžeme je mrazit, zavařovat nebo sušit. Vyberte vždy nejvhodnější postup
Ideální je sklízet čerstvé ovoce a používat ho po libosti. Jenže každý druh má pouze krátké období sklizňové zralosti, proto si musíme část úrody vhodným způsobem uskladnit na zbývající měsíce roku. Některé druhy je lepší mrazit, jiné sušit, další zavařovat.
Ovoce po sklizni zpracujeme co nejdříve, výjimkou jsou pouze druhy, které postupně docházejí a sládnou (např. hrušky nebo meruňky rozložené v bedničce). Čerstvě sklizené ovoce by mělo být v plné zralosti, pěkně vybarvené a kvalitní, beze stop hniloby a plísní. Takové ovoce je plné vitamínů a dalších prospěšných látek, krásně voní a lahodně chutná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat ovoce po sklizni
Krátkodobě sice sklizené ovoce vydrží "jen tak", rozložené na bedničkách nebo tácech a uložené v chladu, ale to, co v dohledné době nespotřebujeme, uložíme způsobem, při kterém nebude docházet ke zbytečným ztrátám. Máme více možností uchování - podle druhů ovoce a plánovaného využití:
- mražení
- zavařování (kompoty, marmelády, džemy, povidla, pečený čaj)
- sušení (nakrájené ovoce, zbavené jádřinců a pecek)
- zpracování na sirupy, případně mošty
Mražení čerstvého ovoce
Jedná se o dnes nejoblíbenější způsob uchování ovoce po delší dobu.
- Postup je velmi jednoduchý, hlavním omezením je velikost naší mrazničky.
- Při mražení uchováme maximum vitamínů a zastavíme enzymatické procesy, které jinak začnou probíhat.
- Mrazíme především ovoce, které sami vypěstujeme nebo výhodně koupíme. Mezi nejoblíbenější druhy patří jahody, maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve a švestky. Některé mražené ovoce je skvělé do koktejlů a na výrobu domácích zmrzlin, jiné lze použít do knedlíků a sladkých moučníků.
- Mrazíme buď ovoce celé (peckoviny po vypeckování), nakrájené, nastrouhané nebo rozmixované.
- K ukládání používáme mikrotenové sáčky nebo kelímky, vhodné je obaly označit datem uložení, mixované ovoce i názvem druhu. Sáčky rovnáme do mrazničky co nejúsporněji.
Zavařování ovoce
Zavařování bylo pro naše babičky důležitým způsobem uchování ovoce, ale přestože v dnešní době mnozí dáváme přednost mražení, vyplatí se i nám některé osvědčené dobroty připravovat. V zimě zavařeniny jistě oceníme. Zavařujeme:
- kompoty - např. z třešní, hrušek, meruněk, broskví, švestek. Používáme je k doplnění jídla a do moučníků.
- marmelády a džemy - nejen z rybízu, ale i z jahod, malin, meruněk
- povidla - ze švestek, ale i z hrušek
- pečený čaj - využijeme vhodné směsi ovoce, o výbornou chuť se postará např. červený a černý rybíz, aronie, švestky a další. Ovoce můžeme postupně mrazit a podle potřeby, jak další ovocné druhy dozrávají, odebírat z mrazničky a připravovat pečený čaj do skleniček.
Sušení ovoce
Často teprve po mražení a zavařování přichází na řadu ještě sušení.
- Ovoce při sušení sice ztratí šťavnatost, ale stále zůstává dobrým zdrojem minerálních látek a vlákniny.
- Sušíme především jablka, hrušky a švestky. Nicméně sušit můžeme i vzácnější druhy ovoce. Pokud máme kvalitní elektrickou sušičku, snadno si nasušíme např. i jahody, maliny nebo moruše.
- Hitem jsou ovocné kůže, jedná se o pláty sušeného rozmixovaného ovoce.
Sirupy, šťávy a mošty
Sirupy lze připravovat zatepla i zastudena, oblíbené jsou především připravené z drobného ovoce - z malin, rybízu, ostružin nebo aronie. Aronie (černá jeřabina) je výbornou a zdravou surovinou pro přípravu sirupu zastudena, který je nejen chutný, ale i trvanlivý. Mošty jsou jedním ze způsobů využití padaných jablek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma marmelády: Výroba domácích džemů a marmelád je čím dál oblíbenější
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma maliny. Jak nejlépe chutnají a jak si poradit s velkou úrodou
Jak připravit lahodný jahodový koktejl. Osvěžující nápoj nám přijde k chuti během letních dnů
Komentáře