Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří také vánočka. Její pečení je jednou z nejstarších českých vánočních zvyklostí. Tvarem má připomínat děťátko zavinuté v peřince. V tomto článku si řekneme, jak nejlépe vánočku uchovat.

Upéct vánočku je běh na dlouhou trať. Těsto kyne pomalu a v každé fázi se může něco pokazit. Proto když už se vánočka povede upéct podle vašich přání a očekávání, je dobré vědět, jak ji uchovat v té nejlepší kvalitě po potřebnou dobu.

Jak nejlépe uchovat vánočku

Vánočka by se měla péct den předem, aby do druhého dne uležela a chutě se příjemně rozvinuly.

  1. Můžete vyzkoušet Wrap up sáček, který je kombinací bavlněného pytlíku a vnitřní textilie, ošetřené nánosováním, která funguje jako membrána. V takovém dvouvrstvém obalu může může vánočka dýchat, ale nepotí se a neplesniví.
  2. Další možností je zabalit ji do utěrky a uzavřít do chlebníku.
  3. Zabalit vánočku do igelitu není vhodné, vánočka nemůže dýchat, rychle se začnou rozvíjet plísně a kvalita klesá. Pokud ale nemáte jinou možnost, zabalte ji napřed do čisté utěrky a až potom uzavřete do igelitového sáčku.
  4. Nedávejte vánočku do lednice, trvanlivost tím neprodloužíte a naopak ji více vysušíte.
  5. Skladujte nejlépe v temném a chladnějším místě.

Nechte se inspirovat a upečte vánočku podle Moniky Absolonové, která je pečením vánoček proslulá. Jak na to, se dozvíte v následujícím videoreceptu.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Mám zkušenost, že cokoli od pečiva nebo na pečivu (např. i obložené chlebíčky) se dobře uchovává v hlubokém pekáči přiklopeném víkem. Pečivo pak neokorá.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky