Jak skladovat potraviny v lednici. Jak uchovat zeleninu, maso a mléčné produkty
Před nakupováním se vyplatí naplánovat, co vlastně potřebujeme obstarat. Doma připravený nákupní seznam nám ulehčí nákup. Předejdeme tím tomu, abychom donesli potraviny, které vlastně nepotřebujeme, a zapomněli na to důležité.
Nakupujeme na přiměřeně dlouho dopředu. Některé potraviny mají velmi dlouhou trvanlivost, jiné jen několik dnů. Zvlášť při nakupování trvanlivých potravin se vyplatí počkat, až budou v akci a podaří se nám je koupit za výhodnou cenu. Naopak u akčních potravin s krátkou trvanlivostí jsme opatrní, abychom to s množstvím nepřehnali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat potraviny v lednici
Při správném skladování ušetříme a potraviny se nebudou zbytečně znehodnocovat.
- Většině choulostivých potravin vyhovuje teplota 1–5 °C. To platí pro mléčné výrobky, vejce, maso a většinu druhů ovoce a zeleniny.
- Pokud něco potřebujeme skladovat déle, zvážíme, jestli nevyužijeme raději zamražení.
- Dostatečný chlad potřebují i vařená jídla, vždy je skladujeme v uzavřených nádobkách.
- I další potraviny do lednice ukládáme zabalené buď v obalech nebo uzavřených nádobách, zabráníme tím šíření jejich aroma a vlhkosti. Zároveň nepřijmou nežádoucí vůně.
- Balíme vždy i sýry nebo uzeniny, jinak by osychaly.
- Pokud otevřeme balení mléčných výrobků (např. jogurty, smetanu, tvaroh), co nejdříve je spotřebujeme.
- Zvlášť důležité je zabalit syrové maso, aby nedocházelo k šíření nežádoucích baktérií.
- Lednička vždy musí být uvnitř čistá a uklizená, bez plísní a drobečků z jídla.
- Je důležité mít dobrý přehled o tom, co je v ní uloženo. Pokud již něčemu končí trvanlivost, zbytečně neprodlužujeme skladování.
- Můžeme si vyčlenit některé horní přihrádky na "čisté" potraviny, včetně těch vařených, a do spodních přihrádek dávat to ostatní.
Do dalšího článku se můžete podívat, jak rychle odstranit nežádoucí námrazu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ukládat sýry? Tímto jednoduchým způsobem zabráníte jejich zbytečnému osychání
Jak ukládat aromatické potraviny do lednice? Především musíme zamezit šíření jejich vůně. Poradíme, jak na to
Jarní cibulka vydrží až týden v ledničce. Křupavost a svěžest jí prodlouží umístění do sklenice s vodou a obal z igelitového sáčku
Komentáře