Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je chuťově neutrální, což z něj dělá ideální těsto pro sladké i slané pečení. Můžeme ho koupit v různé kvalitě hotové, dokonce už rozválené na pečicím papíru, ale tu pravou chuť máslového pečiva z něj dělá jen domácí zpracování těsta.

Pokud máte mlsný jazýček, jistě oceníte výbornou chuť domácího těsta. Jeho přípravu můžete zkusit podle starých kuchařských knih, kde ho najdete pod názvem máslové těsto. Je složité jen zdánlivě. Pokud pochopíte, jak se těsto skládá a pak peče, zvládnete ho lehce. Různých typů domácího těsta najdete v našem receptáři několik (viz níže). Já přidám jen několik rad, jak péct bezchybně.

Jak udělat listové těsto

Výhodnější je si přípravu domácího těsta rozdělit na dva dny. Jeden den vytvoříte těsto, druhý den rozvalujete a pečete. Těsto před pečením hezky ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.

  • Nepodceňujte kvalitu vstupních surovin. Když už si chcete dát s těstem práci, použijte opravdu máslo a dobrou mouku (aspoň dvounulku).
  • Při rozvalování a skládání se snažte do těsta zapracovat co nejméně mouky navíc proti receptu, aby nebylo tvrdé. Používejte silikonový vál nebo rozvalujte na pečicím papíru, případně mikrotenové fólii.
  • Těsto nesmíte shrnout do koule. Základem úspěchu je dodržení všech vrstev bez deformace.
  • Počet rozvalování a následného skládání s chlazením nepodceňujte. Čím více vrstev tuku v těstě bude, tím lépe bude listovat.
  • Konečné chlazení těsta by mělo trvat alespoň 12 hodin (přes noc).

Jak péct listové těsto

Tyto rady možná ocení i ti, kteří listové těsto jen kupují.

  • Těsto rozvalujte na sílu asi 2–2,5 mm. Větší plochy před pečením propíchejte vidličkou, aby se v troubě nevyboulily.
  • Při vykrajování šetřete místem. Rozválené okrojky těsta už znovu nezpracovávejte, potřete je vejcem, posypte cukrem nebo solí a upečte.
  • Při potírání vejcem nepotírejte okraje, aby se neslepily. Pečivo by špatně lístkovalo.
  • Zdobení (cukr, sůl, koření, semínka) sypte vždy na ještě nezaschlé vejce.
  • Těsto je tučné, pečte jej na plechu jen vypláchnutém studenou vodou nebo vyloženém papírem na pečení.
  • Pokud namotáváte pásky těsta na trubičky, musí se proužky kousek překrývat, aby se při pečení nerozjely. Trubičky kladete koncem těsta dolů, aby se při pečení nerozmotalo.
  • Před pečením do trouby dejte kastrůlek s horkou vodou. Pára pomůže lístkování a také omezí praskání povrchu.
  • Listové těsto se peče v prudké troubě. Vyhřejte ji na alespoň 200–220 °C. Při pečení větších kusů můžete v průběhu pečení teplotu snížit na 180 °C, aby se propekly.
  • Upečené a naplněné pečivo z listového těsta je nejchutnější čerstvé.

 

Začátečníkům určitě pomůže názorný videorecept na nejjednodušší domácí těsto.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky