Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři způsoby, jak vytvarovat pěkné vdolky: I začátečník je s naším postupem zvládne
Zdroj: Toprecepty

Vdolky (dolky, béleše) jsou staročeským pečivem. Jednoduché kynuté těsto v okrouhlém tvaru se peklo ve všední dny na plátech kamen a podávalo se k polévkám, omáčkám nebo k masu. Ve sváteční dny se vdolky mazaly máslem, smetanou nebo povidly a sypaly mákem, perníkem nebo tvarohem.

Jednoduché kynuté a málo slazené těsto na vdolky není těžké připravit - zvlášť, pokud máte hnětač. Naše babičky často dělaly levné a vláčné kynuté těsto s bramborami. Z Německa k nám pak přišly vdolečky smažené s názvem bavorské.

Nabízíme tři způsoby tvarování. Vyberte si ten, který vám bude lépe vyhovovat:

  1. Vdolky pro pečení v troubě: Vykynuté těsto rozdělte na asi 40 g těžké kousky a zakulaťte. Pokládejte na plech vyložený papírem na pečení dál od sebe a nechte dokynout. Vdolky můžete potřít tukem nebo rozkvedlaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě při 180–200°C do zčervenání, aby se nevysušily.
  2. Vdolky pro pečení na kamnech, na pánvi nebo smažené: Vykynuté těsto rozválejte na asi 1–1,5 cm silný plát a vykrájejte kola (např. hrnkem). Po dokynutí opékejte nasucho nebo vdolky smažte ve vyšší vrstvě oleje - musí plavat. 
  3. Nejjednodušší, rustikální způsob tvarování vdolků: Lžící oddělte kousek těsta velký asi jako vajíčko a ručně z něj vytvarujte co nejpravidelnější kruhovou placku - vdolek. Pečte nasucho nebo smažte v oleji.

Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem na výborné kynuté těsto, ze kterého hravě upečete i vdolky:

Komentáře

Další tipy a triky