Jak udělat, aby byl dort rovný? Korpus se tvaruje při pečení i po vyndání z trouby
Dorty se připravují z různých těst - základem dokonalého moučníku však není chuťově rozdílné těsto, ale jeho rovný povrch. Takový dort se dobře zdobí a pak vypadá jako umělecké dílo od mistra cukráře.
Rovný korpus je snem každé hospodyňky. Vyboulený korpus můžeme seříznout, ale propadlý korpus je potřeba snížit o několik centimetrů a to je škoda - nehledě na to, že může být nedopečený. Poradíme vám, jak dosáhnout dokonale rovného povrchu.
Mohlo by vás zajímat
Jak péct dort, aby byl rovný
Dodržme pár základních pravidel při pečení:
- Žloutky musí být dobře prošlehané s cukrem a bílkový sníh pěkně tuhý.
- Papírem vyložíme jen dno formy - těsto se po okrajích formy vyšplhá.
- Piškot nepečeme příliš prudce - rychle se zvedne a ještě rychleji klesne.
- Málo vyhřátá trouba způsobí, že se těsto uprostřed nezvedne a nedopeče se.
- Správně upečený korpus se nejdříve vyboulí a pak se povrch srovná.
Jak srovnat dort po upečení
Ani dokonale připravený piškot nám nezaručí rovný povrch korpusu:
- Upečený korpus otočíme dnem vzhůru na mřížku a necháme ho vychladnout.
- Mírně vyboulený dort otočíme a dokud je teplý, opatrně ho zmáčkneme.
- Hodně vyboulený i propadlý dort (propečený) po vychladnutí seřízneme.
- Nerovný povrch můžeme skrýt otočením dortu nebo vyšší vrstvou krému.
Pokud vám uvedené informace nestačí, podívejte se na naše video, jak se připravuje nadýchaný piškotový korpus:
Komentáře