Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dorty se připravují z různých těst - základem dokonalého moučníku však není chuťově rozdílné těsto, ale jeho rovný povrch. Takový dort se dobře zdobí a pak vypadá jako umělecké dílo od mistra cukráře.

Rovný korpus je snem každé hospodyňky. Vyboulený korpus můžeme seříznout, ale propadlý korpus je potřeba snížit o několik centimetrů a to je škoda - nehledě na to, že může být nedopečený. Poradíme vám, jak dosáhnout dokonale rovného povrchu.

Jak péct dort, aby byl rovný

Dodržme pár základních pravidel při pečení:

  • Žloutky musí být dobře prošlehané s cukrem a bílkový sníh pěkně tuhý.
  • Papírem vyložíme jen dno formy - těsto se po okrajích formy vyšplhá.
  • Piškot nepečeme příliš prudce - rychle se zvedne a ještě rychleji klesne.
  • Málo vyhřátá trouba způsobí, že se těsto uprostřed nezvedne a nedopeče se.
  • Správně upečený korpus se nejdříve vyboulí a pak se povrch srovná.

Jak srovnat dort po upečení

Ani dokonale připravený piškot nám nezaručí rovný povrch korpusu:

  • Upečený korpus otočíme dnem vzhůru na mřížku a necháme ho vychladnout.
  • Mírně vyboulený dort otočíme a dokud je teplý, opatrně ho zmáčkneme.
  • Hodně vyboulený i propadlý dort (propečený) po vychladnutí seřízneme.
  • Nerovný povrch můžeme skrýt otočením dortu nebo vyšší vrstvou krému.

Pokud vám uvedené informace nestačí, podívejte se na naše video, jak se připravuje nadýchaný piškotový korpus:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky