Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z keřů černého bezu nejčastěji zpracováváme bílé květy na lahodný sirup, avšak i černé plody najdou své využití a hodí se k uvaření marmelády. O plodech bezu byste však měli vědět, že před konzumací musí vždy projít tepelnou úpravou.

Černý bez je blahodárný pro naše tělo, a to kvůli vysokému obsahu vitamínů i minerálů. Dozrávání plodů probíhá od srpna až do října, plody jsou ideální ke sběru několik dní po dešti. Ovšem neotálejte se zpracováním, bezinky mají tendenci plesnivět.

Jak uvařit bezinkovou marmeládu

Na přípravu této marmelády budete potřebovat

  1. Z větviček bezu oberte bobuleomyjte je ve vodě a vložte do hrnce. Přidejte 100 g cukru a pozvolna uvařte. Jakmile bobulky pustí šťávu, tak je propasírujte přes cedník.
  2. Nyní oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Očištěná jablka rozmixujte a přidejte do bezové šťávy společně s vymačkanou šťávou z citrónů.
  3. Nyní přidejte do šťávy želírovací cukr, důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Marmeládu vařte od bodu varu zhruba 7 minut a průběžně sbírejte z povrchu pěnu.
  4. Menší množství marmelády dejte na talířek pro kontrolu, zda správně želíruje. V případě, že je marmeláda řidší, přidejte navíc lžičku kyseliny citrónové.
  5. Horkou marmeládu naplňte do sklenic a pevně uzavřete víčkem. Sklenice otočte zhruba na 5 minut dnem vzhůru.

Báječnou bezinkovou marmeládu namažte na pečivo či přidejte do bílého jogurtu. Chuť černého bezu také snadno uchováte v likéru, který vyrobíte podle videoreceptu. Během zimních měsíců vás dokonale zahřeje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky