Jak udělat bezinkovou marmeládu? Uvařená společně s jablky chutná výtečně
Z keřů černého bezu nejčastěji zpracováváme bílé květy na lahodný sirup, avšak i černé plody najdou své využití a hodí se k uvaření marmelády. O plodech bezu byste však měli vědět, že před konzumací musí vždy projít tepelnou úpravou.
Černý bez je blahodárný pro naše tělo, a to kvůli vysokému obsahu vitamínů i minerálů. Dozrávání plodů probíhá od srpna až do října, plody jsou ideální ke sběru několik dní po dešti. Ovšem neotálejte se zpracováním, bezinky mají tendenci plesnivět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit bezinkovou marmeládu
Na přípravu této marmelády budete potřebovat:
- Z větviček bezu oberte bobule, omyjte je ve vodě a vložte do hrnce. Přidejte 100 g cukru a pozvolna uvařte. Jakmile bobulky pustí šťávu, tak je propasírujte přes cedník.
- Nyní oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Očištěná jablka rozmixujte a přidejte do bezové šťávy společně s vymačkanou šťávou z citrónů.
- Nyní přidejte do šťávy želírovací cukr, důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Marmeládu vařte od bodu varu zhruba 7 minut a průběžně sbírejte z povrchu pěnu.
- Menší množství marmelády dejte na talířek pro kontrolu, zda správně želíruje. V případě, že je marmeláda řidší, přidejte navíc lžičku kyseliny citrónové.
- Horkou marmeládu naplňte do sklenic a pevně uzavřete víčkem. Sklenice otočte zhruba na 5 minut dnem vzhůru.
Báječnou bezinkovou marmeládu namažte na pečivo či přidejte do bílého jogurtu. Chuť černého bezu také snadno uchováte v likéru, který vyrobíte podle videoreceptu. Během zimních měsíců vás dokonale zahřeje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 16 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 18 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 20 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Komentáře