Jak udělat bílkovou polevu na perníčky? Podle receptu připravíme dva druhy polevy a snadno vykouzlíme nádherně zdobené perníčky
Perníčky patří ke každoroční příjemné rutině. Aby chutnaly a zároveň vypadaly skvěle, je důležité správně připravit polevu. Není potřeba malířských talentů, s touto bílkovou polevou se vám bude dobře pracovat a pomáhat se zdobením mohou i ti nejmenší kuchtíci.
Perníčky samozřejmě chutnají skvěle i samotné, bez zdobení. Avšak krásně zdobené na vánoční tabuli všem vyrazí dech. Můžeme je zdobit čokoládou, oříšky, nebo popustit uzdu fantazii, zapojit děti a ozdobit originálně bílkovou polevou. Pokud je poleva dobře připravená, zdobení je opravdu snadné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat bílou polevu na perníčky
Neúspěch, odloupnutá poleva, příliš řídká poleva, nebo neustále ucpaný sáček? S tím je konec. Zahoďte mixér a připravte vařečku, tato poleva bude dokonalá. Připravíme dva druhy polevy, hustou a řídkou. Hustá poslouží na vzory, řídká na výplně.
- Hustá poleva: 1 bílek, cca 20 dkg cukru moučka, 1 lžíce citronové šťávy
- Do mísy dáme prosátý cukr, který musí být dostatečně jemný, aby nám hrudky neucpaly sáček.
- Přidáme čerstvý bílek a přecezenou citronovou šťávu.
- Metličkou ručně šleháme (cca 15 minut) do té doby, než poleva ztuhne a nestéká ze lžíce. V tomto případě elektrický šlehač necháme ve skříni. Do polevy by se dostalo příliš vzduchu a loupala by se z perníků.
Jak na výplně a zdobení
Zdobení perníčků má svá pravidla, vyplatí se jim věnovat pozornost, abychom se vyhnuli zbytečným chybám.
- Na vybarvení výplní potřebujeme řidší sníh, proto do něj dáme méně cukru. Pokud je poleva příliš řídká, cukr přidáme.
- Na zdobení špičkou použijeme hustší sníh tzn. dáme do něj naopak cukru více.
- Takto připravenými polevami plníme cukrářský nebo igelitový sáček (ustřihneme špičku). Do sáčku dávkujeme v malém množství.
- Opřeme si ruku o stůl a polevu na perníky nanášíme z výšky.
- Sáčkem se při zdobení nedotýkáme perníku, polevu bychom tak "zamáčkli" a byla by placatá.
Jak dlouho vydrží bílková poleva
Nespotřebovanou polevu můžeme uchovat až 3 dny v lednici. Je potřeba ji zakrýt fólií a pamatovat na to, že bude měnit svou konzistenci a možná bude třeba zašlehat znovu bílek.
Bílkovou polevu můžete připravit také podle našeho videonávodu:
Pokud se vám perníčky opravdu povedou, můžete je využít jako krásný, originální a velmi chutný vánoční kalendář pro děti.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Rádi byste se pustili do barevného zdobení perníčků? Nenecháme vás v tom a přinášíme tipy na celé duhové spektrum
Komentáře