Jak udělat boloňskou omáčku? Oblíbený italský pokrm zvládne připravit každý
Boloňská omáčka se řadí mezi jedno z mnoha italských jídel, které si získalo svoji oblibu po celém světě. Tradičně se podává s těstovinami, na kterých nesmí chybět strouhaný parmezán. Zkuste si omáčku připravit doma podle našeho receptu.
Hlavní surovinou boloňské omáčky, neboli ragù alla bolognese, jak bychom tento pokrm našli v italské kuchařce, je mleté maso a zelenina, především tedy rajčata. Příprava není složitá a na výsledku si pochutná celá rodina.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat boloňskou omáčku
Na 5 porcí boloňské omáčky budeme potřebovat: 500 g mletého hovězího masa, 100 g slaniny, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 konzervu rajského protlaku, 1 konzervu krájených rajčat, 150 ml červeného vína, vývar podle potřeby, rostlinný olej, sůl, pepř, čerstvou bazalku a oregano.
- Nejprve očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer a slaninu nakrájíme na kostičky.
- Slaninu krátce osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji.
- Přidáme cibuli a restujeme, dokud nezesklovatí. Poté přisypeme mrkev, celer, propasírovaný česnek a vše lehce osmahneme.
- K zeleninové směsi vložíme maso, které za občasného míchání necháme zatáhnout. Poté osolíme a opepříme.
- Přilijeme víno, rajčatový protlak a krájená rajčata. Podle potřeby podlijeme vývarem tak, aby se masová směs dusila.
- Na konec vaření přidáme čerstvou bazalku a oregano a můžeme podávat.
Máte nějaké své osvědčené vychytávky k přípravě této omáčky? Podělte se s ostatními v komentářích, budeme se těšit.
Komentáře