Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové halušky jsou výtečným pokrmem ze slovenské kuchyně. Jejich příprava je snazší než vaření knedlíků, ale stejně tak je milujeme se zelím a uzeným masem. Výborně chutnají pouze doplněné brynzou.

Halušky se na pohled ani nezdají něco extra, ale chutnají báječně. Podávat je můžete promíchané s kysaným zelím a posypané osmaženou cibulkou, přidat můžete ještě uzené. Osvědčená je také kombinace halušek s brynzou a slaninou - brynzu stačí dát přímo na halušky, sama se od nich roztopí, a nezapomeňte přidat opečenou slaninu nebo cibulku.

Jak udělat bramborové halušky

Nemusíte ani být milovníci slovenské kuchyně, aby vám toto jídlo zachutnalo.

  1. Připravte si 1,5 kg syrových oloupaných brambor, 0,5–1 kg polohrubé mouky (nebo podle potřeby), 2 vajíčka a sůl. Podstatné je vybrat správné brambory i mouku a zvolit jejich nejlepší poměr.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte k nim vejce a trochu soli. Postupně přidávejte mouku a vše zpracujte na středně husté těsto. Hustota by měla být taková, aby se těsto dalo protlačit přes haluškovač
  3. Do hrnce dejte vodu, osolte ji a uveďte do varu.
  4. Jakmile voda vaří, pasírujte do ní přes haluškovač těsto a vařte tak dlouho, až halušky vyplavou. Pak je ihned sceďte. Podívejte se, jak tvarovat halušky několika způsoby.
  5. V kastrůlku pozvolna rozpusťte brynzu se lžící smetany, poté ji odstavte z ohně.
  6. Tip 1: Můžete se podívat, jak snadno rozpustit brynzu, článek vám nabídne dokonce čtyři možnosti.
  7. Na pánvi vyškvařte na kostičky nakrájenou slaninu.
  8. Vše (halušky, brynzu a slaninu)  společně promíchejte a co nejdříve servírujte.
  9. Tip 2: Výbornou variantou jsou halušky s kysaným zelím a masem.

Podívejte se na celý recept na halušky z úvodního videa. Doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem.

Mohlo by vás ještě zajímat, jak se vyhnout častým chybám při vaření halušek.

Přejeme dobrou chuť a povedené halušky.

Komentáře

Další tipy a triky