Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Zdroj: Top recepty

Pokud potřebujeme rychlou přílohu, dobrou volbou jsou halušky. Během chvilky umícháme jednoduché těsto, které protlačíme přes haluškovač do vroucí vody a krátce povaříme.

Jednoduché a levné halušky

Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se nám těsto nerozvařilo, přidáme vejce. Halušky se vaří také z bramborového těsta, do kterého patří strouhané syrové brambory. Bramborové halušky, často podávané s kysaným zelím, se někdy nazývají strapačky, možná proto, že "střapatě" působí jejich vzhled.

Jak vařit bramborové halušky

Na halušky ze syrových brambor máme v našem receptáři více receptů. Při jejich vaření se řídíme několika pravidly:
  • Brambory nastrouháme najemno a přebytečnou tekutinu z nich slijeme.
  • Připravené těsto nenecháváme zbytečně stát, protože stáním řídne a hnědne.
  • Halušky zaváříme do vroucí osolené vody. Včas ji uvedeme do varu, a to už během doby připravování těsta.
  • Halušky vaříme pouze krátce. Jakmile vyplavou (což signalizuje, že jsou hotové), ihned je vytáhneme, nejlépe pomocí děrovaného sítka.

Halušky z bramborového těsta

Bramborové halušky velmi dobře chutnají s kysaným zelím a osmahnutou slaninou, další možností je brynza (viz video níže). Kdo nejí maso, může halušky doplnit na kostky nakrájeným a na cibulce osmaženým tofu.

  1. Potřebujeme 1,5 kg oloupaných syrových brambor, 0,5–1 kg polohrubé mouky, 2 vejce a sůl.
  2. Brambory najemno nastrouháme a přimícháme k nim mouku, vejce a trošku soli. Mouku přidáváme do těsta postupně, podle potřeby. Těsto by mělo být tak husté, aby se s ním dobře pracovalo.
  3. Dáme vařit osolenou vodu.
  4. Těsto do vroucí vody protlačujeme přes haluškovač. Jakmile halušky vyplavou, hned je scedíme.

Následující video nám ukáže, jak při vaření bramborových halušek (strapaček). postupovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky